Kilencmillió forintos LEADER-támogatásnak köszönhetően rendezte meg Újszilvás a Tápió menti települések bemutatkozóját, mezőgazdasági kiállítását és vásárát, a Tápió Expót. A Pest megyei település önkormányzata háromnapos rendezvényre várta az érdeklődőket, akik a Tápió környékének 14 településének őstermelőivel, gazdálkodóival, családi-, mikro- és kisvállalkozásaival, kereskedőivel, illetve kulturális csoportjaival találkozhattak.

Kis Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium térségi programok osztályának vezetője, illetve Halmi Tibor, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal kirendeltségvezetője közösen nyitotta meg a rendezvényt. Kis Zoltán hangsúlyozta, Újszilvás azért is különleges település, mert itt egyszerre kap kiemelt szerepet a hagyomány és a modernizáció. Halmi Tibor szerint mindig öröm Újszilvásra jönni, mert az minden esetben valami új, valami érték születését jelenti. Nagyon jó ide megérkezni, ilyen aktív közösséget és települést látni, ahol ennyi mintaértékű fejlesztést néhány hónap, év alatt megvalósítottak.

A rendezvény résztvevői egyebek mellett megtudhatták, ki mivel foglalkozik, kinél érdemes mezőgazdasági gépet, vetőmagot, műtrágyát vásárolni, illetve rácsodálkozhattak, mennyi kulturális és idegenforgalmi értéket hordoz magában a térség. A színpadon újszilvási és környékbeli énekesek, táncosok váltották egymást, és több nyugdíjas klub is bemutatkozott. A kistérség kulturális csoportjainak színes programjai mellett több koncert is Újszilvásra csábította a környéken élőket, így a rendezvény látogatóinak száma elérte a tízezret.

A Tápió Expo bebizonyította, hogy a Tápió-vidék nem csak újult erővel keresi a gazdasági fellendülés útját, hanem kulturális, gasztronómiai értelemben is gazdag, amire méltán lehetnek büszkék az itt élők.

Forrás: HAJT-A Csapat Egyesület, ujszilvas.hu

Cikk megosztása