Augusztusban a franciaországi Haut Poitou et Clain térségi LEADER Helyi Akciócsoport (HACS) szakmai látogatást tett a Felső-Bácska HACS-nál. Denis Brunet, a francia LEADER-csoport elnöke és Németh Balázs, a Felső-Bácska Vidékfejlesztési Egyesület vezetője még 2011 októberében írt alá megállapodást közös kulturális-gasztronómiai fesztivál megrendezésére. Ennek értelmében 2012-ben egy francia delegáció csatlakozik egy helyi fesztiválhoz és tart gasztronómiai, valamint kulturális bemutatót, közben pedig a fogadó HACS bemutatja a térség értékeit, 2013-ban pedig egy magyar delegáció csatlakozik egy francia fesztiválhoz és Haut Poitou et Clain-ban kóstolóval egybekötött gasztronómiai bemutatót tart.

A francia küldöttség egy része az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásából kialakított panzióban szállt meg. Itt Németh Balázs, Bácsalmás polgármestere, Bányai Gábor, a Bács-Kiskun megyei közgyűlés elnöke és Czeller Zoltán, Jánoshalma polgármestere, a Felső-Bácska Vidékfejlesztési Egyesület vezető tisztségviselői fogadták és köszöntötték a vendégeket. A három nap alatt a HACS munkatársai bemutatták a térség kulturális és gasztronómiai értékeit, a vendégek pedig megkóstolták a helyi borászat nedűit, valamint a szeremlei borsoskalácsot és a madarasi pálinkát.

Cserébe a Bácsalmáson tartott „Népek, ízek forgataga” fesztiválon a francia HACS mutatta be és kóstoltatta Haut Poitou et Clain térség jellemző italait és ételeit az érdeklődőkkel, és külön hűtőautóval hozták eszközöket, húsokat, sárgadinnyéket, sajtokat, vajas süteményeket és különböző olajokat, balzsameceteket. Az autentikus ízekről a francia delegációval érkező két szakács gondoskodott, akik magyar nyelvű - a kóstoltatott ételek receptjeit tartalmazó - szórólapokkal is készültek, így akinek tetszettek az ízek, az otthon is elkészíthette az ételeket. A küldöttséggel egy négytagú zenekar is érkezett, így a kulturális javakra éhezők igényeiről is gondoskodtak.

A „Népek ízek forgataga” fesztivál során a Bácsalmás környékén élő nemzetiségek is tartottak kóstolóval egybekötött bemutatót, így a francia vendégeink is megkóstolhatták a térségben élő népek, svábok, bunyevác-horvátok, cigányok, magyarok főztjeit.

Forrás: Felső-Bácska Vidékfejlesztési Egyesület

Cikk megosztása