Reggeltől estig tartó programok, gasztronómiai élvezetek széles tárháza, kulturális és zenés-táncos programok, versenyek és bemutatók várták a vendégeket, akik kilátogattak az első, nagykeresztúri Palóc Pálinka Ünnepre. Nem csalódhattak azok, akik ellátogattak a rendezvényre, hiszen az több volt egy átlagos fesztiválnál, igazi ünnep: a pálinka ünnepe.

A versenyre, amelyet a Nógrád Megyei Pálinkabarátok Köre Egyesület írt ki és rendezett meg, mintegy 289 minta érkezett. Az első alkalommal megrendezett verseny színvonalát az is jelezte, hogy fővédnökségét Becsó Zsolt, a Nógrád megyei közgyűlés elnöke és országgyűlési képviselő, védnökségét pedig Mihály István rendőr dandártábornok, megyei főkapitány, valamint Blahó Péter őrnagy, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nógrád megyei vámparancsnokságának igazgatója vállalta el. A verseny szakmaiságáért Becskereki Tamás versenyigazgató, a Nógrád Megyei Pálinkabarátok Köre Egyesület elnöke, Panyik Gáborné egyetemi adjunktus, versenyigazgató-helyettes és egyben zsűrielnök, szakmai támogatóként pedig több neves pálinkamester neve és szakmai tapasztalata jelentett garanciát. A beérkezett mintákat a zsűri szigorú szabályok szerint, közjegyző jelenlétében értékelte és minősítette.

A programok már kora reggel megkezdődtek, hiszen 12 csapat részvételével útjára indult a főzőverseny. A megmérettetést vállaló csapatok hagyományos palóc ételekkel mérkőztek meg a legjobbaknak járó díjakért. A gyermekeket és felnőtteket tartalmas, izgalmas és színes programok várták, a nagykeresztúri Gyümölcsház körüli terület pedig megtelt élettel, ízekkel és illatokkal. A vendégek szemmel láthatóan jól érezték magukat, hiszen itt mindenki megtalálhatta magának a kedvére való szórakozást. A megyei katasztrófavédelem és rendőrség bemutatókkal és szimulátorokkal várta az idelátogatókat, míg a pajtakörös asszonyok sparhelten sütötték a finom krumplilaskát, csörögefánkot. A felállított standokon a pálinkák és a párlatok hatalmas választéka várta az érdeklődőket, de a nagysátorban az ételek, az alkoholos és alkoholmentes italok kedvelői is megtalálhatták a szívükhöz közel álló kulináris élvezetet. A közelben a Kisfaludy lovastanya sétakocsikázással kedveskedett a szórakozni vágyó vendégeknek, de lehetőség nyílt a népszerű „traktortúrázásra”, és különlegességként a legbátrabbak helikopteres bemutató-sétarepülést tehettek a tavak körüli fennsík és a környék fölött.

A rendezvényt – a Gyümölcsház mögött fölállított színpadon – Becskereki Tamás nyitotta meg, aki köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a pálinkakészítés új színben tűnt fel, úgy, mint értékmentő, sőt, értékteremtő tevékenység. A megnyitóünnepség után könnyűzenei műsor, zenés, „pálinkaízű” színpadi vetélkedő, maconkai lakodalmas, palóc humor és folklór szórakoztatta a szép számú közönséget. Délután megkezdődtek az eredményhirdetések: elsőként a főzőverseny, majd a pálinka- és párlatverseny díjazottjait szólították színpadra. Előbbit a salgótarjáni „Szék(h)elyek” csapata nyerte meg, míg a dobogó második helyét bátonyterenyei „G&B” foglalta el. A hét bizottság, hét gyorsbíráló és egy csúcszsűri értékelését követően összesen 179 pálinkát és párlatot részesítettek éremben (34 arany, 75 ezüst, 75 bronz), az aranyérmekből pedig 11 champion díjas remekmű született.

Az eredményhirdetés után is bőven jutott izgalmakból, hiszen neves fellépők műsorai várták a szórakozni vágyókat, így többek között a Nógrád Táncegyüttes folklórműsora fokozta a pálinka ünnepének hangulatát.

Forrás: 36 Jó Palóc Közhasznú Egyesület, Nógrád Megyei Hírlap

Cikk megosztása