A Spanyol Nemzeti Vidéki Hálózat megbízásából 2012 augusztusában kéttagú forgatócsoport érkezett hazánkba. A „80 nap alatt a LEADER körül” program célja, hogy Európa 20 országába ellátogatva egy másfél órás filmet készítsenek az egyes országokban megvalósult LEADER-fejlesztésekről. A vendégeket Rácz Judit, a Felső-Homokhátság LEADER Egyesület munkaszervezet-vezetője kalauzolta és kísérte végig hat magyarországi LEADER akciócsoport területén. A háromnapos program második napján jutottak el Völgy Vidék Vidékfejlesztési Közösség Közhasznú Egyesület LEADER Helyi Akciócsoport (HACS) működési területére.

A spanyol újságírók a szlovák határt átlépve először a Balaton térségébe látogattak el: Sümegen a várat és egy lovasbemutatót, Balatonfűzfőn pedig a LEADER Kultúrközpontként is működő Balaton Csillagvizsgálót tekintették meg. A Völgy Vidék térségében a Vértes-Lovas Sport Egyesület Felcsút-Szúnyogpusztán rendezett ifjúsági hagyományőrző táborba látogattak el. A vendégeknek a táborban résztvevő fiatalok és gyermekek ősi magyar hucul lovas bemutatót tartottak. Az idei tábor fő témája a gyógynövények gyűjtése és felhasználása volt a népi gyógyászatban. A vendégek megtekinthették az összegyűjtött és szárítani kiakasztott gyógynövényeket, az elkészített főzeteket, megkóstolhatták a gyógyteákat. Emellett bepillanthattak a kisebbek kézműves foglalkozásaiba, gyöngyszövés és gyógynövénygyűjtő tasakok készítésébe.

A forgatócsoport ezután a felcsúti Puskás Akadémiát vette célba, ahol szakszerű vezetéssel tekinthették meg az intézményt.

További útjuk során a Felső-Homokhátság térségben lovas túra útvonalat, majd Kozárdon és Abaújban falusi szálláshelyeket tekintettek meg, végül Románia és Bulgária felé vették útjukat.

A látogatókra mély benyomást tett a magyar vendégszeretet, az értékes és hagyományőrző LEADER projektek elnyerték tetszésüket. Az elkészült film hamarosan megtekinthető lesz.

Forrás: Völgy Vidék Vidékfejlesztési Közösség Közhasznú Egyesület

Cikk megosztása