Ünnepélyesen felavatták és megnyitották a nagyevimi Szent Bernát Arborétumot 2012. augusztus 3-án, amelyre a Darányi Ignác Terv Új Magyarország Vidékfejlesztési Program vidéki örökség megőrzése jogcímén nyert a működtető alapítvány több mint 36 millió forint támogatást.

Az összegből többek között a térköves és murvás utak, öntözőrendszer kiépítésére, a park tereprendezésére és növényállományának felújítására, padok, szemetesek, pihenőasztalok elhelyezésére, valamint tűzrakó hely kialakítására költöttek. Emellett nagy parkismertető információs és kisebb, a növényfelismerést segítő táblákat helyeztek ki, de a kastély (volt rendház, plébániaépület) falainak talajvíz elleni szigetelését, illetve az épülethomlokzat felújítását, új kerítés építését és kapuk elhelyezését is elvégezték.

Az ünnepélyes megnyitón Németh László, a Szent Bernát Arborétum Alapítvány elnöke ismertette az avatásra egybegyűltekkel az arborétum eddigi történetét, és beszélt a további tervekről. Ezt követően Dorkota Lajos Fejér megyei kormánymegbízott méltatta a nagyvenyimiek munkáját és az összefogást, amellyel ez a parkot létrehozták. Márok Csaba, Mezőfalva polgármestere, a Mezőföldi HÍD Térségfejlesztő Egyesület elnöke szintén a kistérségi összefogásról és a következő pályázatokról, lehetőségekről beszélt. Végül Szabóné Lőrincz Ilona, Nagyvenyim polgármestere egy jelképes ajándékot adott át a nagyvenyimieknek: magát az arborétumot, amely 6 és 18 óra között fogadja a látogatókat.

Forrás: Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület

Cikk megosztása