A polgármesteri hivatal renoválása évek óta váratott magára, most a falumegújítást célzó, nyertes LEADER-pályázatnak köszönhetően valósulhatott meg. Több mint hét és fél millió forintból új tetőt, szigetelést és nyílászárókat kapott a községháza, s mintegy három és fél millió forint önerőből az épület festése, a villamos hálózat teljes felújítása is megtörtént. További hárommillió forintból az önkormányzat korszerűsítette a több szolgáltatóegységet – a polgármesteri hivatalt, az orvosi rendelőt és két szolgálati lakást – kiszolgáló fűtést is. „Az elavult, gazdaságtalan fűtési rendszer helyett külön kondenzációs kazánt kapott mindegyik épület. Ez azon túl, hogy energiatakarékos, biztosítja a valós fogyasztáseloszlást is” – mondta Ferenczi Zsolt polgármester.

Egy helyi vállalkozás felajánlásából megújult a sportöltöző tetőszerkezete, önkormányzati pénzből pedig felújították az Árpás és a Kossuth utcát. Előbbi szegélykővel ellátott, négy méter széles aszfaltburkolatot kapott, utóbbinak murvás burkolatát tették helyre. Három járdaszakasz állapotán is javítottak a munkások.

Győrság Magyarországon elsőként csatlakozott idén az Integrációs Modell Programhoz. „Ez egy egészen újfajta pályázati forma, de nem bántam meg, hogy belevágtunk. Ennek részeként költözött a településre egy kétgyermekes afgán család. Már egészen beilleszkedtek a közösségbe, egyre jobban beszélnek magyarul, mindkét szülő szakképzésre jár. A pályázat szászszázalékos támogatottságú, így az önkormányzatnak nem kerül pénzébe taníttatásuk, lakhatásuk, ellátásuk. Szorgalmukat látva nagy esélyük van arra, hogy a pályázati idő leteltével, jövő nyárra önellátóvá válnak” – vélekedett a polgármester. Hozzátette: a két gyermek a helyi iskolába jár majd.

A falu életében fontos beruházás a 8222-es számú út felújítása is, hiszen Győrság-Halomalját érintik a munkálatok. „Most, hosszas küzdelem után, megvalósul hat kilométer teljes útburkolat javítása. Ebben nagy szerepe volt Kara Ákos országgyűlési képviselőnek. Alig várjuk, hogy elkészüljön” – nyilatkozta Ferenczi Zsolt.

Győrságon az idei év újdonsága a helyi római katolikus, az evangélikus és a református egyházak, valamint az önkormányzat együttműködési megállapodása. Ez tette lehetővé, hogy nyáron megrendezzék az első ökomenikus tábort, amelyen harminc fiatal vett részt. A polgármester reméli, ez egy olyan hagyomány kezdete, amely folytatódik.

Forrás: Pannónia Kincse LEADER Egyesület, Kisalföld

Cikk megosztása