Újabb Tápió-menti település vette fel CD-re zenei örökségét. Tápiószele, Tápiószentmárton és Nagykáta után Kóka is elkészítette saját népzenei lemezét, amelyen szinte a valaha felgyűjtött összes autentikus népdal szerepel.

A Tápió-mentét összefoglaló dupla CD szintén tápiószentmártoni kiadvány, amely idén tavasszal jelent meg „A Tápió-mente népdalai, népzenéje” címmel.

A kiadvány Bartók Béla 1906-os gyűjtésével, három népdallal kezdődik, és Tóth Istvánné Vígh Mária kókai adatközlő énekes is szerepel a CD-n. Az azóta sajnos elhunyt előadó énekhangja Terék József gyűjtéséből került be a kiadványba.

A kiadványon szereplő és az utókor számára digitálisan megőrzött dalok számos gyűjtő érdeméből kerülhettek a korongra Bartók Béla 1906-os munkájától kezdve Szabó Dezsőné 1954-es, Schnöller Mária 1956-os és Lázár Katalin 1981-es gyűjtésén át Terék József 2009-es kollekciójáig. A CD-lemezen fellelhető dalok több mint 100 év távlatában mutatják meg, hogy hogyan is változtak az idő során a népdalok, milyen dallamvariánsok is alakultak ki az idők során.

A CD-hez egy füzetet is mellékeltek, amelyben Kóka rövid történetéről, a helyi cigányzenekarokról, rezesbandákról, a népviseletről és a népdalgyűjtésekről lehet olvasni.

A közel 75 perces kiadvány 15 összeállítást tartalmaz.

Forrás: HAJT-A Csapat Egyesület, tapiokultura.hu

Cikk megosztása