Átadták az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásával megújult szabadegyházai kastélyt. A turisztikai tevékenységek ösztönzése jogcímen nyertes beruházás eredményét augusztus 18-án avatták fel L. Simon László országgyűlési képviselő, kulturális államtitkár jelenlétében.

A mai Nedeczky-Griebsch kastély elődje vadászati célokat szolgált, amely a XIX. század végén épült. Mai formáját 1910 körül nyerte el, amikor Nedeczky-Griebsch Viktor neobarokk stílusban átalakíttatta és kibővíttette az épületet. A kastély két különálló, de egységes kiképzésű szárnyból áll.

A felújított kastélyt az önkormányzat turisztikai szálláshelyként és rendezvényközpontként kívánja hasznosítani. Kiemelt cél a lovas turizmus fejlesztése, az idegenforgalom fellendítése. Az épület maga nem önkormányzati tulajdonban van, de a tulajdonosokkal kötött hozzájáruló nyilatkozat engedményezi az épület felújítását és turisztikai célú hasznosítását.

A beruházás során összesen 315 négyzetméter újult meg, és az akadálymentesítésről is gondoskodtak, így a mozgásukban korlátozott vendégek is használhatják a falusi szálláshely szolgáltatást. Az épület kilenc, pótágyakkal 12 fő elhelyezését biztosíthatja, de az önkormányzat nem csak fekvőhelyet nyújtana a vendégeknek. A tervek szerint együttműködés révén biztosítanák a megszálló vendégek számára az étkezést, a szabadidős és sportszolgáltatásokat, valamint a település kulturális történelmi és természeti látványosságainak bemutatását.

Forrás: Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület

Cikk megosztása