Nagyjából hat éve indították útjára Kaposváron azt a programot, amelynek célja biogáz előállítása, és amely a nemzetközi gazdasági életben is élénk visszhangot váltott ki. Most újabb fontos állomáshoz értek Somogy megye székhelyén: az elkészült harmadik fermentorban nem csupán az eddig biogáztermelésre fel nem használt répaszeletből állítanak elő biogázt, hanem évközben más alapanyagokból, így melaszból és korpából is energiát tudnak nyerni.

A két meglévő fermentor mellett tavaly márciusban kezdték el a harmadik építését. A 16 ezer köbméteres tartályban naponta nagyjából 75 ezer köbméternyi biogázt termelnek, hangzott el augusztus 23-án, a projekt záró rendezvényéhez kapcsolódó sajtótájékoztatón. Hájos László, a tulajdonos cég vezérigazgató-helyettese felidézte: az első fermentorok öt éve készültek el, tavaly adták át az utófermentort. A mostani beruházás költsége több mint egymilliárd forint volt, amelyhez 540 millió forintost támogatást nyertek el.

„Az így termelt gázmennyiség a kampányidőszakban egyébként csaknem teljesen kiváltja a cukorgyár tulajdonában lévő erőmű alternatív tüzelésű kazánjainak földgázfelhasználását” – mondta Hájos László, a kampányon túl előállított biogázt pedig a melaszszárító-állomás, egy cég központi fűtési rendszere, továbbá a kaposvári fürdő használja fel.

Talajcsere, az úgynevezett szeletbunker és kompresszorház bővítés: részben ezt végezték el a legutóbbi építkezés során. A próbaüzem előreláthatóan a következő hetekben indulhat el. A cég terve, hogy a cukorgyártás középtávon külső energiaforrások bevonása nélkül, a mezőgazdasági melléktermékekre alapozva folyjon.

Forrás: Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület, sonline.hu

Cikk megosztása