Augusztusban ünnepélyesen lezárult Tiszatarján legnagyobb beruházása: átadták a szennyvízelvezető és- tisztító rendszert. A jeles alkalmon jelen volt Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára, a térség több polgármestere és jegyzője, valamint számos hivatal és szervezet képviselője. Az átadó ünnepségen Tállai András államtitkár történelmi pillanatnak nevezte a projekt befejezését, amellyel az önkormányzat vagyona százmilliókkal gyarapodik és a lakosság használatba veszi a létesítményt. Külön kiemelte annak értékét, hogy az önkormányzat egyedül tudta megoldani a beruházást, összefogva a lakossággal, a kormánnyal, az Európai Unióval és a számos közreműködővel, majd gratulált az eredményhez. A program részeként műsort adtak a helyi gyerekek és fiatalok, majd a szennyvíztisztító telepen átvágták az avatószalagot.

A beruházással összesen több mint 19 ezer méter hosszúságú szennyvízhálózat és egy napi 120 köbméter kapacitású szennyvíztisztító telep készült el, így csaknem 550 ingatlant látnak el korszerű szennyvízelvezetéssel. Az Európai Unió és Magyarország által nyújtott támogatás összege 400 millió forint, amely a beruházás költségeinek csaknem 90 százaléka. A kivitelezés 2011. március 1-jén kezdődött és 2012. március 29-én sikeres próbaüzemmel zárult. A beruházás munkálatai mindvégig rendben és időben történtek meg.

A településen a fejlesztés csak egy a sorban, az elmúlt években az iskola, óvoda, bölcsőde, polgármesteri hivatal, orvosi rendelő és az utak is megújultak, valamint – a természeti értékek megőrzése iránti elkötelezettség jeleként – az ártéri táj rehabilitációját is elvégezték. Tudatosan készültek a lehetőségre, hogy a falu különösen érzékeny felszín alatti vizeit megóvják. 2010 augusztusában kapták meg az értesítést, hogy pályázatuk sikeres volt. A település lakosai önrészként vállaltak csaknem 52 millió forintot, a beruházás teljes összege több mint 450 millió forint.

Füzesgyarmaton is teljes a szennyvízhálózat, miután befejeződött a tervezett csatornarendszer kiépítése. Az átadó ünnepségen a város polgármestere, Bere Károly elmondta, hogy a mintegy kétmilliárd forintos beruházás nagyobb része alig egy fél esztendő leforgása alatt ezzel véget ért, a kivitelezés gyorsaságát pedig példaértékűnek nevezte. A polgármester beszédében kiemelte, a napokban kezdődött meg a kiépített csatornahálózat kamerázása, ellenőrzése. Amennyiben a föld alatt mindent rendben találnak a szakemberek, megkezdődhet az utak és a közterületek helyreállítása is.

Forrás: Körös-Sárréti Vidékfejlesztési Egyesület, Dél-borsodi LEADER Egyesület, beol.hu, Mezőcsáti Kistérség

Cikk megosztása