Tájházzal és helytörténeti bemutatóval gazdagodott augusztusban Kóny. Az önkormányzat LEADER támogatással újíttatott fel egy parasztházat a település központjában, amelyet a falunapon adták át ünnepélyesen a helyieknek.

Az ünnepségen Aller Imre polgármester elmondta: a ház mestergerendája szerint a Csillag család 1869-ben építtette otthonát. 2001-ig a család tulajdonában volt az ingatlan. Akkor új birtokosa lett, aki viszont nem fordított gondot rá. 2003-ban az épület fala kidőlt, az önkormányzat pedig hiába próbálta rávenni a tulajdonost a felújításra, végül már a kényszerbontást fontolgatták. Végül 2010-ben született megoldás: a község megvásárolta a Csillag-házat és már akkor falumúzeum létrehozásán gondolkodtak.

Először az életveszélyes állapotot szüntették meg, aztán megterveztették a rekonstrukciót, beszerezték az engedélyeket. 2011-ben pályáztak a beruházásra, és igényüket hat és fél millió forint támogatást nyertek el. Az önkormányzati önrésszel együtt több mint tízmillió forintba került a helyreállítás.

Az épületben helytörténeti kiállítást rendeznek be. A megnyitóra egy ideiglenes bemutató készült, de a gyűjtés folytatódik. Helytörténeti kutatásra a Kónyból elszármazott Görcs Imre és felesége ajánlott fel egymillió forintot. Szeretnék az írásos emlékeket, fényképeket felkutatni, a használati eszközöket, a gazdálkodáshoz szükséges tárgyakat kiállítani.

Forrás: Pannónia Kincse LEADER Egyesület, kisalfold.hu (kép forrása: kony.hu)

Cikk megosztása