Az egykori Wenckheim magtáriskola földszinti részén egykoron általános iskola és tanítói lakás, a tetején magtár működött. A diákok másik épületbe „költözésével” azonban az ingatlan üresen maradt, ám az önkormányzat — kihasználva a Start közmunkaprogram adta lehetőségeket — egy tangazdaságot alakított, illetve alakít ki a területen.

A korábbi magtárban egyebek mellett készáruraktárat, feldolgozókonyhát, öltözőt hoztak létre. Az onnan karnyújtásnyira található egykori szénraktárat ólakkal építették körül, ahol egymástól elkülönítve jól megfér a napközben legelésző tíz birka, a hamarosan százas állományra duzzadó pecsenyekacsa-állomány és a szérűskerti tartással nevelt kétszáz tojótyúk.

„A legfontosabb célunk, hogy a helyi igényeket szolgáljuk” – mondta Hornok Sándor polgármester. „Ezért is árusítjuk a falusiaknak kedvező áron, darabonként 25 forintért a tanyasi tojást” – közölte.

Kabai Erika mezőgazdasági munkavezető elárulta, hogy naponta átlagosan 90-120 tojás fogy el, a visszajelzések pedig kedvezőek, mindenki elismerősen nyilatkozott a termékről. A munkavezető elmondta, elégedettek körülményeikkel, sokat fejlődtek az elmúlt hónapokban, és sokan közülük már otthonaikban, kertjeikben is kamatoztatják megszerzett agrárismereteiket.

Hornok Sándor és Lipcsei János, a munkálatok irányítója kiegészítésként hozzátette, hogy a területhez kapcsolódva, elkerítve egy vegyes művelésű, lucernával bevetett és nyolcvan szilvafával beültetett kert is található. Emellett a község más részén 1000 négyzetméteres konyhakertet, illetve fél hektárnál nagyobb krumpliföldet is megművelnek. Az uborkából, paprikából savanyúság készül, illetve lefagyasztanak belőlük a már említett raktárban, ahová négy darab, egyenként 400 literes fagyasztóládát vásároltak a program részeként.

A már említett szilvából — amelynek termőre fordulása két-három év múlva várható — lekvár és a falu pálinkája fő majd a tervek szerint ki. A birkákat szaporítani szeretnék, illetve később a hússal helyi rendezvényeket és civil szervezeteket segíteni. Szó esett a hús esetleges értékesítéséről is, de ennek lehetőségét jelenleg még vizsgálják.

Forrás: Körösök Völgye Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület, beol.hu

Cikk megosztása