A helyiekkel együtt Léváról, Beregszászról, Nagymuzsalyról, Aradról, Csantavérről és Horgosról érkezett fiatalok töltöttek el közösen egy hetet Mesztegnyőn.

Kövesdiné Panyi Antónia szervező, a Honismereti és Természetvédő Közhasznú Egyesület vezetője elmondta: az idén is a kerek történelmi, kulturális évfordulók mentén állították össze az előadásokat, programokat. 25 éve hunyt el Rockenbauer Pál, ennek alkalmából túrát is szerveztek a Kéktúra szakaszon. De hasonló évfordulót jelentett, hogy 120 éve született Mindszenty József bíboros, öt évvel korábban pedig IV. Károly, az utolsó magyar király: az ünnepélyen dinasztiája is képviseltette magát Habsburg György főherceg személyében. További sarokkövet adott az ünnepélynek, hogy 210 éve született Kossuth Lajos, 250 éve született Tóth Ágoston, és 375 éve hunyt el Pázmány Péter.

Kövesdi Tiborné, a találkozó megálmodója, elindítója, aki életének utolsó pillanatáig elkötelezettje volt a határon túli magyarok összefogásának is, posztumusz díszpolgári címet kapott az augusztus 20-ai ünnepség során.

Az előadások mellett szórakoztató, pihentető kikapcsolódásról is gondoskodtak, zenés estek, kirándulások, beszélgetős foglalkozások vártak a fiatalokra.

Forrás: Vidékünk a Jövőnk Szövetség, sonline.hu

Cikk megosztása