Kétszáz millió forintos beruházással Kistérségi Szociális Szolgáltató Központ épült Szikszón, amelyet 2012. augusztus 1-én adtak át. Az intézmény fenntartója a Szikszói Kistérségi Többcélú Társulás, amely 23 településen lát el feladatokat. A szolgálat 2007-ben alakult, de otthonuk azonban eddig nem volt, albérletben üzemeltek, mondta el nyitóbeszédében Füzesséri József szikszói polgármester, így a beruházás hiánypótló volt. A település vezetője – aki egyben a Szikszói Kistérségi Többcélú Társulás elnöke is – elmondta, hogy az önkormányzat azzal segített, hogy a tulajdonában lévő telket ingyen bocsátotta a központ rendelkezésére.

Az összesen csaknem 210 millió forintos beruházásból tízmillió forint volt az önerő, a maradékot európai uniós támogatás finanszírozta. A térségben 2011 januárja óta több mint 1700 pályázat kapott támogatást mintegy 110 milliárd forint értékben, hangsúlyozta az átadáskor Mengyi Roland, Borsod-Abaúj-Zemplén megye közgyűlésének elnöke, aki szerint példaértékű kistérségi összefogásról tesz tanúbizonyságot ez a beruházás. Szikszón is 59 támogatott projekt fejeződött be vagy zajlik jelenleg is 5,5 milliárd forint értékben.

A fejlesztés nem ért véget az építkezéssel: a szolgáltató központ indulásához szükséges bútorokon és eszközökön kívül két autót és 424 darab, az idősek védelmére, ellátására szolgáló jelzőrendszert is megvásároltak. Ez a jelzőrendszer biztonságot ad a viselőjének, a 24 órás figyelő rendszer pedig azonnali beavatkozási lehetőséget a szakembereknek, így javul a sok egyedül élő idős, beteg ember ellátása.

A tiszafüredi kistérség három településén több mint 100 millió forintos vissza nem térítendő európai uniós társfinanszírozású támogatásból hajtottak végre szociális fejlesztéseket. Abádszalókon új épületet kapott a családsegítő központ és gyermekjóléti szolgálat, Kunhegyesen szintén új épületbe került a gondozási központ és az idősek klubja, Tiszafüreden pedig egy felújított épületbe helyezték át a szociális alapszolgáltató intézményt és a nyugdíjas klubot.

A kunhegyesi épületben két irodát, társalgót, csoport- és foglalkoztató, valamint pihenőszobákat, konyhát és étkezőt, személyzeti öltözőt, illetve vizesblokkokat alakítottak ki, gondoskodtak az akadálymentességről, a fenntartási költségeket pedig tetőre telepített napkollektorok csökkentik. Berendezési tárgyakat, bútorokat és szakmai eszközöket is vásároltak a szolgáltatás megfelelő színvonalon történő ellátása érdekében.

A Komárom-Esztergom megyei Akán egy használaton kívüli tűzoltó szertárt alakítottak át szociális irodává. Az épület homlokzatát teljes egészében felújították, lecserélték a vakolatot, bevezették a gázt, a vizet és a villanyt, mellette pedig zárt szennyvíztározót létesítettek. A falakat hőszigetelték, és a bejárati ajtó, valamint az ablakok is olyan típusúak. hogy kint tartsák a hideget-meleget. A beruházáshoz csaknem 150 millió forintot biztosított az EU és a magyar állam. Ezzel a kisbéri kistérségben a szociális szolgáltatások a nappali ellátás kivételével minden településen, önálló helyszínen elérhetővé váltak.

Forrás: Abaúj Leader Egyesület, Tisza-tó Térsége Leader Egyesület, Bakonyalja-Kisalföld kapuja Vidékfejlesztési Egyesület, szikszo.hu, fonixtvtiszafured.com, kisber.hu

Cikk megosztása