A Káli-medence öt településén építettek ki európai uniós támogatással szennyvízhálózatot. A Mindszentkállát, Köveskált, Szentbékkállát, Monoszlót és Balatonhenyét érintő beruházás 2010-ben kezdődött el. A környezet védelme mellett a fejlesztés célja a települések állandó lakóinak, a településeken található intézményeknek az ellátása, valamint a vízgyűjtő terület környezetvédelme.

A gravitáción alapuló rendszer különösebb energiaköltséget nem igényel, hangsúlyozta a projekt avatása alkalmából rendezett ünnepségen Szalai István, Balatonhenye polgármestere. A településen – amely csaknem 380 millió forint támogatást nyert – mintegy 2500 méter csővezetéket fektettek le. Balatonhenyén már a lakosság nyolcvan százaléka rákötött a szennyvízcsatorna-hálózatra.

Szentbékkállán az átadóünnepség egybeesett a 21. Káli Vigasságok megnyitójával. „A jókedv és mulatozás mellett minden évben valami plusz is kötődik az ünnephez, idén a település történetének egyik legnagyobb beruházása elkészültéről számolhatunk be. Örömmel mondhatom, hogy most átadjuk a falu és Mindszentkálla szennyvízcsatorna-hálózatát” – mondta ebből az alkalomból Sárvári Attila polgármester. „A Káli-medencét az országban sokan ismerik, fontos, hogy annak természeti és épített értékeit megőrizzük. Ennek része az is, hogy a szennyvíz tisztított állapotban kerüljön vissza a természetbe” – méltatta a beruházás hasznosságát Szentbékkálla első embere.

Forrás: Zalai Dombhátaktól a Vulkánok Völgyéig Egyesület, www.naplo-online.hu

Cikk megosztása