A hétvégén huszadszor kelt életre Mátyás minden reneszánsz értéke ízekkel, látvánnyal, programokkal Nagyszakácsiban. Az igazságos király somogyi udvarában a szakácsok és a vendégek is alaposan megizzadtak: szabadtűzön és kemencében a királyi szakács címre pályázók készítették segítőikkel a fogásokat a Mátyás király haláláig fellelhető alapanyagokból és technológiával. Az idén először az igazságos király „népének” is főztek: hatalmas bográcsban a nyíregyházi Fűszerszámosok Szakács Baráti Kör ezer adag kakukkfüves, sáfrányos hajdinás majorsághúst készített, amit gyömbéres gyümölcsmártással kínáltak.

„Már negyedik éve, hogy Nagyszakácsiban vagyunk, s azzal szembesültünk, hogy igazából nincs olyan reneszánsz étel, ami elegendő a közönségnek is” – mondta Konyári Sándor, korábbi királyi szakács. „Ezért a Királyi Szakácsok Nyomdokán Hagyományőrző Egyesület elnökével, Császár Bíró Jánossal arról tárgyaltunk, hogy így is megpróbáljuk népszerűsíteni a reneszánsz ízeket. A Fűszerszámosok csapata egyébként a második lett az idei versenyen. A királyi szakács címet és a velejáró arany pecsétgyűrűt a kecskeméti betyároknak ítélte a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség alelnöke, Kocsonya Kálmán által vezetett zsűri.

Forrás: Vidékünk a Jövőnk Szövetség, sonline.hu

Cikk megosztása