Idén 22. alkalommal rendezték meg a Művészetek Völgye fesztivált: július 27-től augusztus 5-ig Kapolcson és Taliándörögdön 29 helyszínen 800 programot tartottak 1500 fellépő közreműködésével. A rendezvényekre a szervezők becslése szerint mintegy 120 ezren látogattak el.

Nagy érdeklődés kísérte a helyi portákon működő művészudvarok programjait. A Kaláka-udvar (itt 150 előadó lépett fel, a versműhelyben a tíz nap alatt 180 új vers született), a Palya-udvar és Hobo tíz napos koncertsorozata egyaránt sikert aratott, de számos alkalommal telt meg a blueszenekarokat felvonultató udvar is. Sokakat vonzott a Historikus zenei minifesztivál, a Muharay Hagyományőrző Szövetség fellépései, a zöldprogramok, a mintegy 50 kiállítás, az Írószövetség programjai, a református udvar, az Ősök Háza, a Kaposvári Egyetem Művészeti Kar hallgatóinak fellépései. Az új helyi szerveződések közül meg kell említeni Orsós János udvarát, amely Színek a cigány kultúrából címmel a helyi roma kultúra értékeit mutatta be.

Az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület is jelen volt a fesztiválon. A területileg illetékes LEADER Helyi Akciócsoport (HACS) a kapolcsi a Völgy-Köz-Pontot vette birtokba és töltötte meg élettel. A Csigaház udvarában húzódó Éltető Völgyben az egyesület 60 települése mutatkozott be kézműveseivel, művészeivel, őstermelőivel. Életre kelt a kovácsműhely, dolgozott a fafaragó, festőművészek ecsetei hagytak nyomot a vásznon. A Cserép-Tér-Kép falvaiból mézet, bort, lekvárt, sajtot árultak a készítőik. Virtuális völgysétán mutatták be a falvak értékeit, valódi sétát indítottak Halimbára a gyógynövények és geológiai értékek bemutatására, a látogatók pedig tárlatvezetésen vehettek részt a Petendi Pálinkaházban. Kreatív foglalkozások alkalmával nemezelés, bőrözés, szalagos labda készítés zajlott a Waldorf Iskola közreműködésével, valamint papírrózsát is lehetett készíteni a Sümeg Városvédő és Szépítő Egyesület Ifjúsági tagozatának önkénteseivel.

A rendezvények célközönsége elsősorban a családok voltak: a gyerekek számára a kézműves programok mellett a Fehérlófia Waldorf Iskola közreműködésével tartottak előadásokat (Manóles, Bábjátékok, Tündérszép Ilona és Árgyélus királyfi - bábelőadás). A fiatalok a Sümeg Városvédő és Szépítő Egyesület Ifjúsági tagozata és az EJHA Egyesület standján foglalhatták el magukat, tájékozódhatnak az ifjúsági szervezetek működésével, tevékenységével kapcsolatban. A Fiatalokkal a fiatalokért a Balaton-felvidéken program kapcsán a Közép-dunántúli Szövetség az Ifjúságért tagszervezeteit ismerhették meg. Bemutatták a fiatalokat érdeklő, GPS-készülékre és okostelefonra letölthető túraútvonal-rendszert is. Az udvarba érkezők betekintést kaphattak a csipkevarrás rejtelmeibe, a gyógynövények világába, bevásárolhattak a kézműves vásárban, ahol többek között bort, mézet, lekvárt, faragott fatárgyakat, fazekas termékeket, ruhákat, könyveket, levendulaolajokat lehetett vásárolni. A térségből érkező hagyományőrző csoportoknak is lehetőséget nyújtottak a bemutatkozásra, így idén is megjelentek a nemzetiségi motívumok. Kalotaszegi népdalokkal varázsolta el a látogatókat Miklósi-Sikes Kinga, a Viva Voce Kórus, a Gubera-muzsika és a Adhock együttes csodálatos hangulatot teremtett.

A fesztivál másik településén, Taliándörögdön szintén jelen volt egy LEADER HACS: a Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület, valamint a Csornai Többcélú Kistérségi Társulás szervezésében idén első alkalommal vett részt a rendezvényen Csorna és Kapuvár térsége. Az érdeklődők egész nap találkozhatnak a rábaközi kézművesekkel. A plébánia melletti Srámlikertben hagyományos íjászbemutatót tart a Rábaközi Íjászkör, valamint az érdeklődők kipróbálhatják az íj használatát is.

A római katolikus plébánia udvarára, az úgynevezett Ősök Házába Szőke András színész és Illés Sándor plébános várta a vendégeket augusztus 4-én. Az egész napos program során hagyományőrző íjászokkal gyakorolhatták az érdeklődők történelmi íjaink használatát és bemutatják a rábaközi kismesterségeket, a gyékényfonást, a fazekasságot, a pereckészítést. Reggel a házigazda, Szőke András színész tartott helytörténetet és hozzá kapcsolódó témaköröket érintő előadást, majd a látogatók közreműködésével főztek. Emellett a plébánia nyitott kemencéjében kenyeret sütöttek, és elkészítették a rábaközi töpörtyűs pogácsát, valamint a rábaközi perecet is. Zenés ökumenikus istentiszteletet tartott a római katolikus templomban Illés Sándor helyi plébános és Tubán József csornai evangélikus lelkész. A Rábaköz népzenéjéről, néprajzi hagyományairól Horváth Győző farádi néprajzkutató tartott előadást, a Linkószer citerazenekar és a Szili Hagyományőrző Néptáncegyüttes pedig a gyakorlatban is bemutatta ezeket. A tájegység tárgyi örökségével, a viseletekkel ismertette meg a közönséget V. Szalontay Judit etnográfus, muzeológus. Délután a csornai evangélikus zenekar, a Metamorfózis adott egyházi könnyűzenei koncertet.

Forrás: Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület, Éltető Balaton-felvidékért Egyesület, naploonline.hu

Cikk megosztása