Háromezer-hatszáz rózsatövet ültettek el Máriakálnokon egy 5,3 millió forintos beruházás során, amelyből 1,3 millió forint önerő, a többi az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap LEADER pályázati forrása. A Győr-Moson-Sopron megyei község tulajdonát képező zöldfelületet még 2007-ben rehabilitálták és parkosították. A közelében alakították ki a falumúzeumot, de itt található az egyetlen szigetközi Mária-kegyhely is.

„Mivel az érintett terület Máriakálnok történelmi centrumában van, lakossági és látogatói javaslatok alapján a terület további fejlesztését tűztük ki célul” – mondta Tóásóné Gáspár Emma polgármester. „A szigetközi táj tipikus fafajai és cserjéi mellett a helyi emberek dísznövénykultúráját jellemző és tükröző rózsakert kialakítását tartották a megkérdezettek a legjobb megoldásnak, így pályázatunk eredményeként mintegy 3600 rózsatövet ültettünk el” – mesélte el a beruházás célját a település első embere.

Az ágyásokban – amelyeket helyi civil szervezetek és a közelben lakók gondoznak, metszenek, kapálnak – tearózsa-, parkrózsa-, talajtakaró és futórózsafajták illatoznak. Kovácsoltvas rózsafuttatók, pergolák emelik a kert díszítő hatását. A rózsakert igazi turisztikai látványossággá válhat a Szigetközben.

„További fejlesztési céljaink is vannak ezen a területen. 2013-ban Szigetköz-múzeumot szeretnénk létrehozni, ahol többek között a Halászat és aranyászat a gyümölcsöt termő szigetek között címmel megvalósítandó állandó kiállítás anyagát helyeznénk el, amelyet a mosonmagyaróvári Hanság Múzeum már az önkormányzatnak átadott" – emelte ki a máriakálnoki polgármester.

Forrás: Szigetköz - Mosoni-sík LEADER Egyesület, kisalfold.hu

Cikk megosztása