„Nekünk szükségünk van Isten házára, ahol gyülekezeteinket építhetjük” – mondta az ünnepi istentiszteleten Szabó József, a Nagykunsági Református Egyházmegye esperese. A mai napon hangszóróval keresik a sikeres embereket, de a gyengéket, az erőtleneket, a kiszolgáltatottakat csak Isten házába hívják, ezért van szükségünk templomokra, ez az a hely, ahol a mi emberi gyengeségünk erővé, reménytelenségünk reménnyé változhat – mondta az esperes.

Az igehirdetés után Fodor-Csipes Anikó tiszteletes asszony foglalta össze a templom felújítását. Elmondta, hogy erre azért volt szükség, mert a rossz állapotban lévő templom veszélyforrást jelentett, omladozott a vakolat, vizesedett a fal, a harangtorony zsalui pedig kihullottak a helyükről. A templomkert rendezetlen, nehezen gondozható volt, az épület és a kert akadálymentesítése sem volt megoldott. Az egyházközség 2008-ban pályázatot nyújtott be az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alaphoz, ahonnan 40 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert. A kivitelezési munkák 2011 júniusában indultak, és 2012. július közepén történt meg a beruházás műszaki átadás-átvétele. Az épület külső felújításának köszönhetően megszűnt a vakolat, zsalu, illetve az utcafront felőli tégla támfal hullásából eredő veszélyforrás, valamint az akadálymentes megközelítés feltételeit is biztosították. A templomkert rendezésével, valamint a növénytelepítéseknek köszönhetően több mint felével nőtt a zöldfelületek aránya a korábbi állapothoz képest. A tiszteletes asszony visszaidézte az eseményeket, a település összefogását, és megköszönte Isten segítségét, hogy ez a beruházás sikeresen befejeződhetett. Egy-egy emléklapot adott át azok részére, akik támogatásával, munkájával a templom felújítása megtörténhetett.

Fazekas Sándor az 556 évvel ezelőtti, történelmi eseményeket idézte, hiszenaz átadás napja – július 22-e – egyúttal a nándorfehérvári győzelem emléknapja is. A vidékfejlesztési miniszter idézte Teleki Pál gondolatait, azt a három elemet, amelyből táplálkozik magyarságunk. Fazekas Sándor azt kívánta, hogy gazdagodjon Tiszaszentimre lakossága e templom falai között hitben, bölcsességben, örömekben.

Koczúrné Tóth Ibolya
, Tiszaszentimre polgármestere szerint a templom nemcsak Isten háza, hanem a település közösségi életének központja is. A polgármester asszony köszönetet mondott a lelkész házaspárnak azért a munkáért, amit a templom felújításáért végeztek.

Az ünnepi beszédek után a gyülekezet néhány tagja verssel köszöntötte az istentisztelet résztvevőit, majd a Himnusz eléneklését követően, a templom bejárata előtt Szabó József a Mindenható Isten áldását kérte a felújított templomra és a község minden lakójára. Ezt követően Fazekas Sándor és Koczúrné Tóth Ibolya vágta át a nemzeti színű szalagot, ezzel jelképesen átadta a felújított templomot a településnek.

Forrás: Tisza-tó Térsége Leader Egyesület, fonixtvtiszafured.com (kép forrása: hu.wikipedia.org)

Cikk megosztása