Tusnádfürdőn, a testvérváros főterén járták szép viseletben a moldvai csángók táncát a bicskeiek. A tavaly alkalmi csoportként alakult civilek egyre komolyabban veszik a néptáncot.

Tessely Zoltán, a Fejér megyei település polgármestere néptánctanár is, innen eredt az ötlet még tavaly, hogy az erdélyi és a német testvértelepülésekre a küldöttség vigyen meglepetést. Jó gondolatnak bizonyult, hogy a képviselőtestület tagjaiból, intézményvezetőkből, tanárokból verbuváljanak csapatot. A vállalkozó kedvűek azonnal ráálltak, tánctanárért sem kellett messze menni, hiszen a polgármester évekig oktatta a magyar és erdélyi folklór legszebb lépéseit gyermekeknek. Most felnőtteknek szólt a muzsika, s Tessely Zoltán maga is viseletet öltött.

Az alkalmi csapatból néhányan ugyan lemorzsolódtak az eltelt hónapok alatt, ám mások kedvet kaptak a részvételhez, így többen jelentkeztek, hogy bekapcsolódnának. Negyven éven felüliek is fáradhatatlanul próbálnak szabadidejükben. A Tusnádfürdői Napokon tíz pár vett részt a polgármester vezetésével, a szép ruhákat a martonvásári Százszorszép Táncegyüttestől és a budapesti Bartók Táncegyüttestől kölcsönözték. Tusnádon erdélyi – moldvai és széki – darabokkal kedveskedtek az ottaniaknak.

Albert Tibor, Tusnádfürdő polgármestere tavaly augusztus 20-án Bicskén járt, ahol látta a csapatot és nagyon tetszett neki a lelkes civil táncos csoport. A 800 kilométernyire fekvő nevezetes helyre támogatók segítségével jutott el a küldöttség, az úttal együtt három napot töltöttek Erdélyben.

Forrás: Völgy Vidék Vidékfejlesztési Közösség Közhasznú Egyesület, Fejér Megyei Hírlap

Cikk megosztása