Varga Miklós polgármester elmondta: a település önkormányzata még 2008-ban adott be pályázatot az IKSZT cím elnyerésére, a kérelem pozitív elbírálása után pedig elkezdődött a kiviteli tervek elkészítése. A beruházás során felújították és korszerűsítették a meglévő épületet, valamint 73 négyzetméterrel bővítették a házat. Az új részen irodákat, közösségi tereket és pelenkázó helyiséget is kialakítottak. A fejlesztés során akadálymentesítették is az épületet.

„A pályázat során mintegy 42 millió forintot nyertünk, amelyből az építési munkákra 31 milliót, eszközbeszerzésre közel négymilliót, egyéb kiadásokra szintén négymilliót, a működtetésre pedig hárommillió forintot költöttünk” - mondta a polgármester. Emellett hozzátette: a fennmaradó, mintegy tízmillió forintos önerőt az önkormányzat saját forrásból biztosította.

A szerdai avatáson V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára is részt vett, aki köszöntőjében arról beszélt: az épületet élettel kell megtölteni ahhoz, hogy betöltse funkcióját, hiszen a felújított ingatlan nem csupán tégla és malter, hanem kulturális, közösségi tér is egyben. Az államtitkár rámutatott: a tárca sem csak úgy tekint a magyar vidékre, mint az ország éléskamrájára, hanem olyan élettérként kezeli, ahol az embereknek igénye van a társasági életre, a művelődésre vagy a friss információkra, hírekre. Minderre lehetőséget biztosít az IKSZT, hiszen rendelkezik a szükséges eszközökkel, helyiségekkel és programokkal.

A felújított épületet ezt követően Szí-Márton János plébános szentelte meg, majd a zalakomári művészeti csoportok adtak kulturális műsort.

Forrás: Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület, Zalai Hírlap

Cikk megosztása