„Közel egy évtizede határoztam el, hogy megveszem azt a két község között elhelyezkedő korszerűtlen szarvasmarhatelepet, és az elképzeléseinknek megfelelően átalakítjuk” – emlékezett vissza a beruházó csirkefeldolgozó és –tenyésztő cég elnök-vezérigazgatója, Magyar József a projekt kezdeteire. „Az volt az álmom, hogy Magyarország legnagyobb, legmodernebb baromfitartó telepét hozzuk létre itt, a Faragó-tanyán. A munkálatok kilenc hónap alatt lezajlottak, a sikereinket pedig mi sem jellemzi jobban, mint hogy ma reggel egy 40 ezer darabos szállítmány hagyta el a kaput.

Az 1,7 milliárd forintból, 700 millió forintos állami támogatással létrehozott komplexum tíz, egyenként csaknem 1700 négyzetméteres ólból áll, amelyekben a cég évi több mint kétmillió csirkét nevelhet. Magyar József elmondta, hogy ennek köszönhetően már a vágott csirke 30 százalékát állíthatják elő saját telepeiken.

Az ország egyik legjelentősebb beruházásaként jellemezte a fejlesztést Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. „A vidékstratégiának is megfelel a cég törekvése, hiszen a kormány nagy hangsúlyt fektet a növénytermesztés és az állattenyésztés támogatására” – húzta alá. Beszédében kiemelte: hazánkban összesen 46 milliárd forintot kívánnak fordítani az állattartó telepek fejlesztésére. Kitért az Új Széchenyi-terv jelentőségére. „Közös érdekünk egészséges, jó minőségű élelmiszer kerüljön a fogyasztók asztalára” – mutatott rá a miniszter.

„A telep hozzájárul a magyar baromfiipar jó hírnevének öregbítéséhez” – mondta Farkas Sándor országgyűlési képviselő. „A környéken kevés ehhez hasonló bátor fejlesztésnek lehetünk a szemtanúi. Egy ilyen beruházás, mint a Faragó-tanya megvalósítása a térség megtartó erejéhez is hozzájárul, politikusként pedig ezt kiemelt fontosságúnak tartom” – osztotta meg véleményét a képviselő.

A Faragó-tanya tíz új állandó munkahelyet teremt. A telepen a legkorszerűbb technológiát alkalmazzák, amely folyamatosan kiváló minőségű állományt biztosít.

Forrás: Alsó-Tisza Vidék Fejlesztéséért Egyesület, delmagyar.hu

Cikk megosztása