Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásával, LEADER támogatásból épült erdei iskola Somogyszobon. Az Erdészeti Erdei Iskola és Oktatási Központ július 20-ai ünnepélyes megnyitóján László Diána, a magánerdészet ügyvezető igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket.

A létesítményeket Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára adta át. Soltész Miklós beszédében hangsúlyozta, hogy az iskola lehetőséget ad a nagyvárosi gyerekeknek arra, hogy megismerkedjenek az erdő tiszteletével és szeretetével, az itt szerzett ismeretek pedig szerinte a későbbiekben is hatással lesznek a fiatalokra. Hozzátette, hogy a magyar vidék feltámasztásában kulcsfontosságúak a hasonló törekvések.

Az oktatási központot Mocz András és felesége, Moczné Szabó Erika az egykori iskola helyén álmodta meg. Ennek kapcsán Eller János, Somogyszob község polgármestere a korábbi katolikus iskola fotóját ajándékozta a házigazdának.

Az ünnepélyes átadó folytatásaként megnyitották a hangulatos erdei környezetben épült, jelenleg 30 fő befogadására alkalmas megújult Vackor Pihenőházat is, ahol Rajnai Virág Éva, az erdei iskola vezetője beszélt arról, hogy az erdei iskola fontos bázis kíván lenni a térség környezeti és erdészeti nevelésben. A kidolgozott komplex program célja, hogy lehetőséget adjon minden korosztály számára megismerni az erdei életközösséget, az erdész munkáját, a természet és az ember viszonyát, az erdő- és vadgazdálkodás fontosságát. Az iskola egész évben, a szünetek, a nyári vakáció és a tanítási idő alatt is programot kínál a gyerekcsoportoknak.

Borza Miklós atya, Somogyszob plébánosa mindkét létesítményt megáldotta, hogy azok valóban az ide látogatók testi-lelki épülését szolgálják.

Az oktatási központ kétszintes épülete 40 fő befogadására alkalmas, külön tanári szobákkal rendelkezik. Az erdei iskola kéthektáros kertjében kültéri foglalkoztató ad helyet a szabadtéri oktatásnak, kézműves foglalkozásoknak. Az udvaron 250 méter hosszú sétaút vezeti körbe a látogatót az erdő életét és erdészethez köthető tevékenységeket bemutató Erdei Iskola Tanösvényen. A tanösvény része egy hangulatos dísztó is, amely alkalmas a vízi élővilág bemutatására. A Vackor Pihenőházhoz is tartozik egy hat kilométer hosszú tanösvény, emellett pedig a komplexum része a 20 hektáros Vadaspark, a Csemetekert és az Őshonos háziállat bemutató is.

A jövőben a gyerekek mozgásigényének kielégítésére focipályát és tornaösvényt alakítanak ki, valamint fűszer- és gyógynövénykert segíti majd az ismeretek bővítését.

Forrás: Rinya-Dráva Szövetség

Cikk megosztása