Felújították a művelődési házat Kaszaperen. A beruházáshoz csaknem 32 millió forint pályázati forrást nyert a Békés megyei község, amelyet az Európai Unió és Magyarország közösen biztosított. Az épületet akadálymentesítették: az emeletre jutást külső lift segítségével oldották meg a kerekesszékeseknek, nehezen közlekedőknek, a földszintet és az emeletet csúszásmentes burkolattal látták el. Emellett kicserélték a nyílászárókat, a teleház hat új számítógéppel gazdagodott, és bővítették a hálózatot is. Lézernyomtatóhoz is hozzájutott az intézmény, amelyben ezen túl alternatív fűtés biztosít meleget: szalmabálás kazánnal fűtenek.

2011 augusztusában indult Lepsény könyvtárának felújítása, amely során szintén kiemelt cél volt az épület akadálymentesítése. Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában közel 17 millió forint támogatást nyert a Fejér megyei nagyközség a beruházáshoz. A pályázat eredményeként kicserélték az épület tetejét, kívülről hőszigetelték és kifestették a könyvtárat, lecserélték a nyílászárókat, mozgáskorlátozott feljárót építettek, parkosítottak.

Szintén európai uniós forrásból vált akadálymentessé a keszthelyi körzeti földhivatal épülete. Az ünnepségen Rigó Csaba, a Zala Megyei Kormányhivatal vezetője kiemelte Keszthely jelentőségét, Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere pedig saját élményeit, a földhivatal régmúltját felidézve hangsúlyozta: szép és használhatóbb lett az épület. A földhivatal épületének akadálymentesítésére pályázaton több mint 25 millió forintot nyertek, a beruházás során 151 négyzetméternyi terület újult meg. A beruházás kiterjedt a szolgáltatások teljes körére, öt akadálymentesen elérhető ügyfélpultot is kialakítottak.

Forrás: Kertészek Földje Akciócsoport, MEZŐFÖLD Helyi Közösség Egyesület, Zalai Dombhátaktól a Vulkánok Völgyéig Egyesület, Békés Megyei Hírlap, lepseny.hu, zalaihirlap.hu

Cikk megosztása