„Nagyon örülök annak, hogy részt vehetek a közmunkaprogramban” — kezdte Nédó Zsolt, aki a túrkevei Petőfi Sándor Általános Iskola alsós körzetének udvarán, egy felújításon dolgozott több más helybélivel. „Három lányom van, minimálbért keresek. Ez nem sok, de a semmitől ez is több, és még mindig jobb, mint állandóan segélyeket igényelni. Dolgoztam ezelőtt is építkezéseken, de egyre nehezebb elhelyezkedni. Remélem, egyszer sikerül munkát találnom. Addig is komolyan veszem a közmunkát is” — tette hozzá.

A közmunkaprogram résztvevői ötféle programban vesznek részt. Egyesek sertéseket hizlalnak, mások a vágópont kialakításában vesznek részt. Értékes munkát végeznek azok is, akik az illegális hulladéklerakók felszámolásában vesznek részt vagy a kül- és belterületi belvízelvezető rendszert tartják karban. A városi utak karbantartásával foglalkozó csapat látványos munkája a közeljövőben kezdődik el, amikor az aszfalt hőmérséklete eléri azt a szintet, hogy kátyúzni lehessen.

Jászladányon több mint kétszáz helybélinek teremtett álláslehetőséget a Start mintaprogram ebben az évben. A teljes egészében állami támogatással megvalósult projekt részeként csaknem 180 millió forintot fordíthatnak a célok megvalósítására a településen. Az összeg egyrészt a résztvevők fizetésének fedezetét, másrészt a felhasznált eszközök beszerzésének biztosítékát is adja.

A közfoglalkoztatás részeként egyrészt belterületi utak karbantartását oldják meg: javítják, kátyúzzák az utakat, illetve csaknem két kilométer hosszan járdát is építenek. Ezzel 66 helybéli foglalkoztatását oldották meg. Másrészt a belvízelvezető csatornák tisztítását, felújítását, karbantartását vállalta fel a település a program részeként. Ezen a területen összesen 88-an dolgoznak a nagyközségben. Harmadrészt egy mezőgazdasági programot is elindítottak: az itt foglalkoztatott 55 fő segítségével önkormányzati ingatlanokon konyhakerteket alakítanak ki, ahol zöldséget termesztenek. Így február 1-től november 30-ig több szakaszban összesen 209 helybéli foglalkoztatását sikerült megoldani, ráadásul nemrégiben arról értesült az önkormányzat, hogy a projektet a következő évben is folytathatják a településen, illetve újabb közfoglalkoztatási programok is indulhatnak.

Forrás: Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete, Nagykunságért Leader Helyi Közösség, szoljon.hu

Cikk megosztása