Ismét hozzáfér 33 Somogy megyei település LEADER-támogatásokhoz, miután az egykori Dél-balatoni Nonprofit Zrt. területén megalakult a Balatongyöngye Vidékfejlesztési Egyesület. A 2012. május 1. óta elismert szervezet működési területén több mint 55 ezer ember él, akik helyi fejlesztési ötleteikhez juthatnak forráshoz a LEADER Helyi Akciócsoport (HACS) segítségével.

A szervezet új irodáját V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár avatta fel, aki kiemelte: van jövője a területfejlesztési feladatokat kapott megyék vidékfejlesztési munkájának. Megyei önkormányzat ugyanis az országban elsőként itt kapott ilyen feladatot egy LEADER munkaszervezet humán erőforrásának és infrastruktúrájának biztosításával. Egyelőre a jogszabály annyit tesz lehetővé, hogy a kérelemkezelésben közreműködjenek, de a tervek szerint ennél mélyebb pénzügyi tartalmú, elszámolási feladatot is kapnak. Az államtitkár szerint ezzel csökkenhetnek a LEADER HACS-ok adminisztratív terhei: „egy projekt vége nem feltétlenül jól eső érzéssel párosul számukra, hiszen sok papírmunka vár a közreműködőkre” – mondta. „A megyék területfejlesztési szakértelme ebben segíthet. Akár több akciócsoport közös munkaszervezeteként vehetik le a terhet a vállukról, nem érintve a tervezés és a döntés hatáskörét” – szemléltette, hogyan segíthet a megyék bevonása a LEADER-szervezetek működésében.

Gelencsér Attila, a közgyűlés elnöke üdvözölte, hogy a húsz év után végre magukra talált, valódi feladatot kapott megyékre a vidékfejlesztésben is számítanak a jövőben, így nem csak a lakosság intézményfenntartóként elért öt százalékának, hanem egészének tudnak érdemi segítséget adni. Ez országosan példaértékű, átültethető modell a megszólalók szerint. A megyei elsőséget hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Witzmann Mihály megyei alelnök is, aki a Balatongyöngye HACS tagja és megalakulásának aktív segítője.

A LEADER kezdeményezés, amely az alulról szerveződő közösségek kezébe ad döntési jogköröket és forrásokat, 1991-es indulása óta sikertörténetnek számít, hamarosan pedig még inkább kibővül. A tervek szerint ugyanis az eddigi egy helyett 2014-től több alapot is be lehet vonni a LEADER HACS-ok tevékenységébe, ezáltal V. Németh Zsolt szerint kiszűrhetők lesznek a jelenleg tapasztalható fejlesztési párhuzamosságok.

Forrás: Balatongyöngye Vidékfejlesztési Egyesület, sonline.hu

Cikk megosztása