A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat projektet indított a gyerekek és fiatalok aktív társadalmi szerepvállalásának elősegítésére a pásztói kistérségben. A programmal a hátrányos helyzetű 12-15 éves gyermekeket és 18-26 éves felnőtt korosztályt célozták meg. Az érdeklődő fiataloknak számos kezdeményezés segít, munkaerő-piaci esélyeik növelésében, hátrányos helyzetük leküzdésében. A projekthez az Európai Unió társfinanszírozásával megvalósított Társadalmi Megújulás Operatív Program biztosított forrást.

A különböző alkotóműhelyek, nyelvi és álláskereső klubok, önismereti és konfliktuskezelési kurzusok között rendezték meg júniusban a „Suli Tudományos Napokat” Pásztó iskolájában. Az előadások során az erdészettel, az őslények világával, valamint az ásványok, kristályok és kőzetek fajtáival ismerkedhettek meg a diákok. A kisebbek osztályonként csoportversenyen vettek részt, amelyben tapintással kellett azonosítani a természeti formákat és felismerni természetes anyagok illatát. A földtudományhoz kapcsolódó játékos feladatok között szerepelt aranymosás, dinoszauruszleletek ásása és kavicsfestés is.

A hátrányos helyzetű gyermekek 12 -15 évesekből álló csoportja a projekt során egyhetes nyári táborban is vehetett részt Mátraszentlászlón. A tábor során különböző kézműves foglalkozáson, fejlesztő játékokon, túrákon, valamint egyéb szabadidős és sporttevékenységeken vehettek részt a csécsei, ecsegi, tari és pásztói diákok. A tapasztalatok szerint a különböző iskolákból érkező gyermekek nyitottak egymás felé, jól tudtak csapatban együttműködni és nagy örömmel vettek részt a feladatokban. A jellemzően nehéz körülmények között élő, nagycsaládból származó vagy tanulmányi fejlődésük során kimagasló teljesítményt elért résztvevők számára nagyszerű élményt jelentett az egyhetes kikapcsolódás.

Forrás: Cserhátalja Vidékfejlesztési Egyesület, Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Pásztó Városi Egyesülete

Cikk megosztása