A Start közmunkaprogram Somogy megyére eső 1,2 milliárd forintnyi forrásából több mint ezer embernek tudtak munkát adni március óta. A megyei kormányhivatal tájékoztatása szerint hazánk 97 támogatott kistérségéből tíz somogyi. Közülük az egyik országosan is a leghátrányosabbak közé sorolt kadarkúti kistérségben például csaknem 200 embernek adtak munkát, holott az átlagos kistérségi közfoglalkoztatás a programban száz fő körüli.

A szilvásszentmártoni kisüzem is többeket vezetett vissza a munka világába, ahol több mint száz kecskét tartanak. A zsákfaluban élők munkahelyéül szolgáló telepet az önkormányzat üzemelteti, amihez a Start kistérségi mintaprogramtól is támogatást kaptak. Lengyel Gábor polgármester elárulta, a Somogyban döntően növénytermesztési irányba elmozduló tevékenységek mellett ez az egyetlen program, ahol az állattartás ad megélhetést a közfoglalkoztatottaknak. Ez remélhetőleg nemcsak az idei évben lesz így, ameddig a mintaprogram tart, hiszen a 200-250-esre tervezett kecskeállománnyal hosszú távra terveznek, a telep előbb-utóbb a saját lábára állhat. A most lefejt mintegy 80 literes napi tejhozam sem kevés, de ez később akár a kétszeresére is nőhet. A kaposvári nagypiaccal már szerződést kötöttek, a szilvásszentmártoni portékák egy ottani standon jelenhetnek meg – elsőként a fóliasátras biokertészetben termesztett virágok és palánták, valamint a tej, de a csarnokuk elkészültével a túró, sajt is. Mindehhez az önkormányzat vásárolt egy régi parasztházat gazdasági épületekkel, amelyet jelenleg csinosítanak.

A megyei kormányhivatal tájékoztatása szerint a Start mintaprogram második szakaszában a foglalkoztatás két ágon zajlik. Egyikbe a mezőgazdasági tevékenységek tartoznak: a megtermelt zöldség, gyümölcs, a tenyésztett kisállatok helyi intézmények ellátását segítik, az esetleges többlettermékeket pedig feldolgozzák és értékesítik – akárcsak Szilvásszentmártonon. A másik projektben egyéb értékteremtő agrárprogramok, gyümölcsösök és erdők telepítése, méhészetek létrehozása, gyógynövény- és bionádtermesztés folyik. A résztvevők szükség szerint elméleti és gyakorlati képzést is kapnak.

Bárdudvarnokon erdőgazdálkodás és kisparcellás gyógynövénytermesztés, Kisasszondon seprűcirok-termesztés jelent megélhetést az állástalanoknak. Olasznád telepítése és gondozása ad munkát Kaposfőn: korábban úgy számoltak, hogy hat-hét hektárnyi energianád elegendő az intézményi energiaszükségletre. Egy kertészettel a helyi konyha ellátását próbálják megoldani, és betonelemgyártást is terveztek.

Békésben és más megyékben az állami közútkezelő társaság is bekapcsolódott a Start közmunkaprogramba, amely minden eddiginél több közfoglalkoztatottat alkalmaz július 2-a és november 17-e között. A cég közel 2800 embernek biztosít munkát ebben az időszakban. A felvettek többnyire a burkolatok, az azokon kívüli területek és az árkok tisztán tartásáról, a forgalom biztonságát zavaró növényzet eltávolításáról, a kézi kaszálásról és az úttartozékok helyreállításáról gondoskodnak, tájékoztatott Pécsi Norbert Sándor szóvivő. Elmondta, a társaság üzemeltetési és fenntartási tevékenységének nagy része ma már gépesített, de továbbra is vannak olyan élőmunkát igénylő feladatok, amelyeket a cég a saját munkavállalói mellett csak közfoglalkoztatottak alkalmazásával tud megoldani.

Emellett természetesen a települések is részt vesznek a Start-programban egyéni projektjeikkel. Két sikeres pályázat eredményeként például összesen harminc helybeli közfoglalkoztatására nyílt lehetőség átlagosan tíz hónapig Biharugrán. Vígh Ilona polgármester-asszony elmondta, hogy a program során zöldségeket — petrezselymet, sárgarépát, céklát, zellert, zöldborsót, zöldbabot és vöröshagymát — termelnek, amelyek friss vagy befőzött formában kerülnek a napközi konyhára.

A közfoglalkoztatottak emellett vízelvezetés céljából több utca átereszeinek, árkainak karbantartására ügyelnek, ugyanis a benőtt és behordalt árkok képtelenek a nagyobb mennyiségű csapadékot elvezetni. A törmelékkel és kaviccsal feltöltött utcák is folyamatos figyelmet igényelnek, hogy megfelelőek legyenek a közlekedési viszonyok.

Forrás: Körös-Sárréti Vidékfejlesztési Egyesület, Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület, beol.hu, sonline.hu

Cikk megosztása