Több mint 52 milliós támogatással sikerült megvalósítani Révfülöp régi álmát, és létrehozni egy Integrált Közösségi és Szolgáltató Teret (IKSZT), amelyet szombaton avattak fel V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár részvételével.

Az ünnepségen Miklós Tamás, a Veszprém megyei nagyközség polgármestere elmondta, az európai uniós és állami támogatással létrehozott intézmény épületét használtan vásárolta meg az önkormányzat, hogy a könyvtárnak és más szolgáltatásoknak helyet adjon. Az IKSZT-t turisztikai funkcióval is szeretnék felruházni, a tervek szerint tetőterében idővel szálláshelyeket alakítanak ki.

„A településen élők és az ő összefogásuk érdeme a fejlesztések sora. Egyebek mellett iskola, óvoda, ravatalozó, kilátó épült, és most a 450 négyzetméter alapterületű közösségi ház. Az összegből sikerült felújítani és berendezni az épületet, sőt, kétmillió forint a fenntartásra is maradt” – részletezte a polgármester, és megköszönte mindazok munkáját, akik a megvalósításon dolgoztak. Hangsúlyozta, az intézmények azonban csak akkor töltik be szerepüket, ha használják azokat, ez pedig már a révfülöpieken múlik.

V. Németh Zsolt úgy fogalmazott, miként a nagyközség címerében látható, itt nem „evickélnek”, hanem „eveznek” a lakosok. „Mintaként szolgálhat Révfülöp, ahol a közösségi ház újabb lehetőséget kínál az emberek találkozására” – mondta az államtitkár. Hozzátette, ez idő tájt 635 településen adnak át hasonló intézményeket, így ez az utóbbi évtizedek legnagyobb vidékfejlesztési programja.

Lasztovicza Jenő, a megyei közgyűlés elnöke a közösség fontosságát hangsúlyozta beszédében. Mint mondta, lényeges, hogy akik a közösségi házban találkoznak, jól érezzék magukat. Méltányolta az önkormányzat bátorságát, hogy belefogott annak idején a beruházásba, amely jó döntésnek bizonyult. „Minél erősebb egy településen a közösségi érzés, annál könnyebben vészelik át a nehéz időket” – szögezte le Lasztovicza Jenő.

A beszédek után Csizmazia Sándor plébános megáldotta az épületet, majd a helyi gyerekek és nyugdíjasok, a tapolcai zeneiskolások adtak műsort.

Sárszentmihályon szintén V. Németh Zsolt avatta fel Törő Gábor, a térség országgyűlési képviselője és Kalmár Tibor polgármester társaságában a Fejér megye község új IKSZT-jét. Az önkormányzat az intézmény kialakítására vidékfejlesztési pályázaton nyert forrást: a beruházás összköltsége elérte a 81 millió forintot, amelyből 52 millió forintot tett ki a támogatás összege. A kétszintes épület hasznos alapterülete 500 négyzetméter, a földszinten színháztermet, az emeleten könyvtárat és teleházat alakítottak ki. A találkozások házát Szabó Virág református lelkész áldotta meg és Mayer László katolikus plébános szentelte fel.

A Győr-Moson-Sopron megyei Zsirán a helyi falunapokat koronázta meg az IKSZT átadása. Itt az Európai Unió és a magyar kormány több mint 53 millió forintos támogatást nyújtott a beruházáshoz. 2011 júliusában láttak neki a munkának, amelyet decemberben fejeztek be, az avatást azonban a XIII. Zsirai Napokra időzítették.

Forrás: Őrség Határok Nélkül Egyesület, Sárvíz Helyi Közösség, Zalai Dombhátaktól a Vulkánok Völgyéig Egyesület, Fejér Megyei Hírlap, naplo-online.hu

Cikk megosztása