A Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület a Vidékfejlesztési Minisztérium és az Európai Bizottság munkatársaival tartott megbeszélést június 21-én Szokolyán. A vendégeket Gyurcsik Mihály, a Pest megyei község polgármestere – az egyesület Ellenőrző Bizottságának elnöke – köszöntötte, majd röviden beszélt a településről.

Magát a megbeszélést a kötetlen, háromoldalú egyeztetés jellemezte: az egyesület munkatársai saját körülményeik ismertetése után a minisztérium és az EU végrehajtó-javaslattevő testületének jelenlévő tagjainak kérdéseire válaszolva felvázolták saját és más LEADER Helyi Akciócsoportok pozitív és negatív tapasztalatait. Többek között elmondták, hogy a helyiek gyakran az egyesületeket keresik meg problémáikkal, hiszen ők ismerősek, ezért a bizalom is nagyobb feléjük, amit erősíteni kell, mert ez az alulról jövő kezdeményezés alapja, a LEADER alapelv egyik tartóoszlopa. Üdvözölték, hogy 2014-2020 között várhatóan több forrás vonnak be a LEADER-programba, hiszen a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiát így szélesebb merítéssel tudják elkészíteni, és ezzel a lehetőséggel „igazi vidékfejlesztést” lehet megvalósítani.

A háromoldalú beszélgetést követően közösen megnézték a HACS működési költségéből meghirdetett pályázaton nyertes „Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület legtakarosabb portája” cím birtokosát, a Sisa pékséget. Bemutatták a településen épülő Integrált Közösségi és Szolgáltató Teret is, amelyet várhatóan szeptember közepén adnak át, végül pedig a Kacár-tanyát tekintették meg a résztvevők. Itt a látogatók megnézhették többek között a vályogot taposó gyermekeket, a földes nyári konyhában a helyben termelt kalászosból saját őrléssel és saját sütéssel sütött kenyeret, a szélmalmot, a vályogból készült ólakat és a vesszőből font fészereket.

Forrás: Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület

Cikk megosztása