A hagyományőrzés, a népi kulturális örökség ápolása jegyében telt június második hétvégéje a Tiszafüredi Benedek Gábor városi sportcsarnokban. A Tiszafüredi Népművészeti Alapítvány szervezésében immár 11. alkalommal rendezték meg a Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen a Tisza-tavi Folkfesztivált, amely három napon át kínált tartalmas programokat a népzene, a néptánc és a népi kultúra iránt érdeklődőknek. A rendezvényt a Nemzeti Vidékstratégia Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból társfinanszírozott LEADER-intézkedése támogatta.

Az eseményt Kovács Sándor, a Jász- Nagykun- Szolnok megyei közgyűlés elnöke nyitotta meg június 8-án. Az első nap fő attrakcióját a Pátria Alapfokú Művészetoktatási Intézmény növendékeinek gálaműsora és a Zagyva Banda népzenei koncertje adta. A színpadi előadásokat táncház követte. A helyszínen viseletkiállítás is nyílt, amelyet a fesztivál teljes ideje alatt meg lehetett tekinteni. Másnap a főzőcsapatok szállták mega sportcsarnok udvarát a délelőtti órákban. A gasztronómiai versenyt a Hámori András Szakközépiskola tanulói nyerték meg kolozsvári töltött káposztájukkal. A győztesnek járó díjat Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter adta át. A finom ételek mellett népi játékokból sem volt hiánya sportlétesítmény közvetlen környezetében, a Tisza-tó Régió Ifjúságáért Egyesület jóvoltából ugyanis különböző ügyességi játékokat próbálhattak ki a vendégek. Délután a kézműves foglalkozások is beindultak, és a Kende Baranta Csoport tagjai is bemutatót tartottak. Este ismét a világot jelentő deszkákra irányult a figyelem. Elsőként abádszalóki, kunhegyesi, kunmadarasi, zagyvarékási, tiszafüredi, ifjú hagyományőrzők léptek színpadra, ízelítőt adva többek között dél-alföldi, hajdúsági vajdakamarási, rábaközi, gömöri, somogyi táncokból. A folytatásban az 1957-ben alakult Duna Művész-együttes „Magyar táncrapszódia” című műsorát láthatta a közönség. Az együttes egyik szólistáját, Szabó Csabát különösen nagy ováció fogadta: a kétszeres Aranysarkantyús táncos annak idején ugyanis itt tette meg az első lépéseket, a Tiszafüred Néptáncegyüttes tagjaként szívta magába a műfaj alapjait. A folkfesztivál zárónapján folytatódtak a gyerekprogramok, emellett egy kis természetjárásra, a Tiszavirág Ártéri Sétaút felfedezésére, illetve Tisza- tavi csónaktúrára is jelentkezni lehetett. A hagyományőrző hétvégét a Görömbő Kompánia vidám előadása és a kunhegyesi folkrock zenekar, a Borgia koncertje zárta.

Szintén LEADER-támogatásból valósult meg az Ormánsági Folklór Fesztivál nyitórendezvényét jelentő Pünkösd az Ormánságban című esemény. A sorozatot a Dél-Baranya Határmenti Települések Egyesülete Helyi Akciócsoport LEADER Programjának helyi adottságokra épülő, akár turisztikai jelentőségű fesztiválok, rendezvények támogatása célterületében elnyert összeggel a Sellyei Tér-Erő Egyesület indította.

A program a helyi óvodások bemutatójával kezdődött, ezt követően került sor Sellye város polgármestere, Nagy Attila megnyitójára és köszöntőjére. A déli órákra készült el a helyi specialitásokból a kötözött gombócleves, szármánt, valamint az ormánsági töltött dagadó. Mintegy 300 adag étel főtt meg. A délutáni órákban a múzeum kertjében kezdte műsorát a hagyományőrző egyesület, azt követően pedig az Ormánsági lakodalmas bemutatójára került sor. A Draskovich-kastély udvarán felállított színpadon lépett fel számos, a térségben működő néptáncos, kórus, valamint hagyományőrző egyesület. A téren helyi kézművesek, termelők mutatták meg a portékájukat. Az est horvát táncházzal zárult.

Tapolcán lassan maga a hagyományőrzés is hagyománnyá válik, hiszen idén immár hetedik alkalommal rendezték meg a Ghymes fesztivált, amelyre most is több ezren voltak kíváncsiak.

Az ünnepélyes megnyitó után a Szent György-hegyen várták az érdeklődőket az összművészeti fesztiválon. A fő attrakció, a Ghymes együttes koncertje szombaton este kezdődött meg a hegy oldalában lévő hatalmas katlanban. Az együttes muzsikájában a hagyományos népi hangszerek mellett (hegedű, brácsa, cimbalom, duda, bőgő, lant, koboz, tökcitera, tárogató) dominál a szaxofon, basszusgitár és a dob. Népszerűségük töretlen, tavaly például a magyar kultúra művelésének és ápolásának elismeréséért járó legmagasabb állami kitüntetést, a Kossuth-díjat is megkapta a mintegy három évtizede együtt zenélő Szarka testvérpár, Gyula és Tamás. A koncert vendégeként köszöntötték a színpadon Pápai Erika színművészt, aki Szarka Tamás versét mondta el. A koncert végén még többször visszatapsolta a közönség a Ghymest, akik úgy búcsúztak el, hogy jövőre ismét találkoznak mindenkivel a Szent György-hegyen. Természetesen a Szent György-pince környékén kialakított fesztiváli területen volt kirakodóvásár, de kézműves-foglalkozások, Szent György-hegyi borok kóstolója, illetve lacikonyhák is várták az érdeklődőket. A fesztivált vasárnap délelőtt a hegymagasi Lengyel-kápolnában szentmisével zárták.

Forrás: Dél-Baranya Határmenti Települések Egyesülete, Tisza-tó Térsége Leader Egyesület, Zalai Dombhátaktól a Vulkánok Völgyéig Egyesület, Tiszafüred, zalaihirlap.hu

Cikk megosztása