Befejeződtek a felújítási munkálatok Keszthely Fő terén, amelyek során értékes régészeti leletek kerültek elő. Időszámításunk előtt 6000-ből, az újkőkorból eredeztethetőek az első leletek, amelyek bizonyítják az ember jelenlétét a Balaton észak-nyugati medencéjénél.

A bemutatandó építészeti emlékek két részre bonthatók. Egyrészt a régi-új Fő tér téralkotó épületei, az úgynevezett térfalak közül a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom harangtornyát teljesen felújították – mondta Németh Gábor, Keszthely főépítésze. Az új Fő tér szintjét a torony környezetében lesüllyesztették, így az épületekbe való bejutás gyakorlatilag akadálymentes. Hasonlóképp átalakították át a templommal szomszédos, azzal egyidős volt ferences, ma premontrei rendház klasszikus, kerengős kolostorépületét is. A plébániatemplom tornyába az 1946-os felújításkor egy palackba zárt üzenetet helyeztek el a toronykeresztbe az utókor számára. Ezt a mostani munkálatok során meg is találták: az időkapszulát és a benne rejlő nagyon jó állapotban megmaradt írást a plébánián őrzik. A hagyományt, amely szerint a templom új toronykeresztjébe, egy leforrasztott fémhengerbe különböző dokumentumokat helyeznek el, most is folytatták: a díszes okirattal, fényképekkel, újságokkal és pénzérmékkel az utókornak kívántak üzenetet hagyni.

Az építészeti emlékek másik része a térrekonstrukciót megelőző régészeti ásatások során megtalált és feltárt késő római kori valamint középkori épületmaradványok, amelyeknek látványos, az új térstruktúrába illesztett bemutatása nem csak turisztikai látványosságként fog szolgálni, hanem az itt élőknek is láthatóvá teszi a város történelmi múltjának egy-egy részletét. Az előkerült emlékek a restaurálás, rendszerezés után várhatóan 2013 nyarától a helyi Balatoni Múzeumban lesznek láthatók, majd ősszel a fővárosban, a Nemzeti Múzeumban rendezendő kiállításon tekinthetők meg.

Az építkezésnek köszönhetően Keszthely belvárosa gyökeresen átalakul. A nyugalmasabb, nagyobb zöldfelülettel rendelkező övezettel élhető városközpont alakul ki, amely a helyi lakosoknak és az idelátogató turistáknak egyaránt kedvelt helyszíne lesz. A megújult Fő tér kiváló helyszínként szolgál majd szabadtéri rendezvényeknek, és kulturális eseményeknek is.

Kaposkeresztúr Szabadság téri településközpontja is a közelmúltban újult meg. A közel tizenötmillió forint értékű beruházásnak köszönhetően egy, a közösséget hatékonyabban kiszolgáló kulturális tér jött létre. A hazai és európai uniós források jóvoltából környezetkímélőbb, esztétikusabb és akadálymentesített Kultúrházat használhatnak Kaposkeresztúr és a térség lakói.

A fejlesztés során több mint 450 négyzetméteren tetőhéjazat-cserét hajtottak végre a szakemberek, hogy a kultúrház állagát megóvják. Emellett az épület homlokzati hőszigetelést kapott és 13 nyílászárót cseréltek ki, aminek köszönhetően az ingatlan fenntartása sokkal költséghatékonyabbá és környezetkímélőbbé vált. A kultúrház környékét is rendezték: az új térburkolat esztétikusabb látványt nyújt, ráadásul a beruházás során a külső akadálymentesítést is elvégezték, így a mozgásukban korlátozott érdeklődők is könnyedén elérhetik az épületet.

„A település központja végre méltó külsőt kapott. Reményeink szerint ezzel még pezsgőbbé válhat a kaposkeresztúri közösségi élet” – mondta Budánné Simonfalvi Katalin, Kaposkeresztúr polgármestere. „A jövőben szeretnénk minél több helyi programnak helyet biztosítani, hogy a falu lakói kulturált körülmények között szórakozhassanak, vagy éppen sajátítsanak el hagyományos értékeket, de nem szeretnénk elzárkózni a térség rendezvényeinek befogadásától sem, hiszen ezen események befogadásával Kaposkeresztúr lehetőségei is szélesedhetnek” - nyilatkozta a polgármester.

Forrás: Zalai Dombhátaktól a Vulkánok Völgyéig Egyesület, Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület, turizmus.com, sonline.hu

Cikk megosztása