Felavatták az új Integrált Mikrotérségi Alapfokú Egészségügyi és Szociális Szolgáltatóközpontot Kaposszerdahelyen. A közel 250 millió forintos beruházás 2010-ben kapott zöld jelzést, az első kapavágás a nyáron történt. Prépost László, a Somogy megyei község polgármestere elégedetten nyugtázta, hogy a tervek szerint haladt az építkezés, a kivitelező határidőre elkészült. „Öt község – Kaposszerdahely, Szenna, Szilvásszentmárton, Patca, Zselickisfalud – lakóinak életét könnyíti meg az Integrált Mikrotérségi alapfokú Egészségügyi és Szociális Szolgáltatóközpont” – hangoztatta a falu első embere. „A legapróbb részletekig kidolgozott beruházás 95 százalékban európai uniós támogatásból valósult meg, a munkához 12,5 millió forint önerőt biztosítottunk.”

Háziorvosi rendelő, védőnői szolgálat, idősek nappali ellátása mellett családsegítő és gyermekjóléti szolgálat és családi napközi is működik az integrált intézményben. Az új központban az öt település lakossága jóval magasabb színvonalon juthat hozzá a továbbiakban az alapfokú egészségügyi és szociális ellátásokhoz, s mindezt egy teljes körűen akadálymentesített épületben teheti meg. A praktikus elrendezésű, bő ezer négyzetméteres központ további funkciók ellátására is alkalmas. A tervezés-előkészítés során kiemelten kezelték a környezetvédelmi kérdéseket is, az épület A+ energiafelhasználási osztálya igen kedvező. Két nagy teljesítményű napkollektor biztosítja a melegvíz-ellátást, az épületüzemeltetési költségeit pedig kedvezően befolyásolja a kellő vastagságú falazat és a háromrétegű ablakszigetelés.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található Hetefejércsén szintén a közelmúltban adták át a község új egészségközpontját. Az európai uniós ellátási színvonalat biztosító komplexummal nagy álma valósulhatott meg a helyieknek. A csaknem 60 millió forintos beruházás kapcsán nem csak az épületet adták át, hanem beszerezték a hozzájuk tartozó eszközöket is, így a község lakosai egy komplett egészségügyi központot vehettek használatba. A beruházás megvalósulásával egy minden mai előírást teljesítő, teljes körűen akadálymentesített komplexum fogadja az ellátásra szorulókat.

Kiss László polgármester beszédében köszönetet mondott mindazoknak, akik a régóta áhított beruházás megvalósítását támogatták. Anka Péter, a lebonyolító képviselője elmondta, hogy a beruházás révén a megvalósult orvosi rendelő és védőnői szolgálat 175 négyzetméter alapterületű épülete teljes körű, minden fogyatékosságra kiterjedő akadálymentesítéssel készült el. Anka Péter egyúttal megköszönte minden résztvevőnek a munkáját, akik tevékeny részt vállaltak a megvalósulásban. Czomba Sándor országgyűlési képviselő, foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár szintén méltatta az eddig elért eredményt. Kifejtette, hogy egy ilyen kicsi, alig 300 fős településen is európai uniós színvonalú egészségügyi ellátást kell kapniuk a lakosoknak. „Nagy szükség van az ilyen jellegű beruházásokra a lakosság egészségének megőrzésének érdekében” – mondta az államtitkár.

Forrás: Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület, Felső-Tisza Völgye HACS, Somogyi Hírlap, szon.hu

Cikk megosztása