Kiscsősz egyike Magyarország lassan elkopó, elnéptelenedő településeinek, de a helybéliek mégis látnak reményt: évek óta hagyományőrző programokkal adják vissza a település hitét, s próbálják újraéleszteni a helyi szokásokat, valamint ezzel együtt a közösséget. „Már látunk reményt a túlélésre, több fiatal pár költözött a településre az elmúlt időszakban” – mondja Kovács Norbert „Cimbi”, a rendezvény egyik főszervezője. A településen élők nagy része a mezőgazdaságból él, mint mondják, „mivel minden háznál vannak haszonállatok, egyik szomszédot sem zavarja a szag”.

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat által támogatott fesztivál idejére a falu lakossága a többszörösére nő, szép számban érkeznek néptáncos fiatalok a településre. Idén Ausztriából és Kanadából is érkeztek hagyományőrző csoportok. Mint mondják a szervezők, a fiataloknak nagy lehetőséget rejt a találkozó, hiszen az újra és újra megújuló néptánc motívumokat itt könnyen megoszthatják egymással. Népzenéből sem volt hiány a fesztiválon, már délutántól lehetett látogatni a pajtakoncerteket.

Minden udvaron várta valami érdekesség a Kiscsőszre látogatókat: kézműves foglalkozásokra, gyermek játszóházba, néptánc bemutatóra, vagy éppen gasztronómiai íz-utazásra invitálták az érdeklődőket. A Magyar Népi Olimpián négy-ötfős csapatok mérték össze leleményességüket és tudásukat. Volt bálagurítás, de a verseny-talicskákon menyecskéket is szállítottak időre a versenyzők.

A térségben nincs vége a nyári rendezvények sorának, július 19-én, csütörtökön kezdődik a Somló Hangja összművészeti fesztivál, amely szintén tartalmas szórakozást ígér a Somló vendégeinek.

Forrás: NAKVI

Cikk megosztása