Az olykor szemerkélő eső dacára ismét nagy érdeklődés mellett zajlott le június 9-én a vanyolai Vajda Péter nap, amelyre a helyieken túl a környező településről is érkeztek szórakozni vágyók. A falunap fénypontjaként átadták a LEADER pályázati támogatásból felépített fedett szabadtéri színpadot, amelyet Kovács Zoltán Veszprém megyei kormánymegbízott, országgyűlési képviselő avatott fel. A programok sorában többek között labdarúgó-mérkőzés, főzőverseny, malacsütés, játszóház, légvár, lovasbemutató, sétakocsikázás, virágkiállítás is helyet kapott. Emellett fellépett például a gecsei Dallamvarázs Énekkar, a vanyolai asszonykórus, valamint megénekeltette és megtáncoltatta a közönséget a pápai Megafon Zenei Egyesület is. A közös vacsorán a tányérokba ízletes szarvasgulyás került, majd a már hagyományos utcabállal zárult a falunap.

A Vajda Péter naphoz hasonlóan a Környei Nemzetiségi és Sörfesztivált is nagy érdeklődés övezte: a három napos rendezvényre összesen közel 15 ezer ember látogatott ki. A több mint két évtizedes hagyományra visszatekintő fesztivál során a helyi egyesületek, civil szervezetek is lehetőséget kaptak a bemutatkozásra, a kulturális programok mellett pedig fontos helyet foglaltak el a hagyományőrző és sportrendezvények. A szórakoztatáson kívül Környe legnagyobb közösségformáló rendezvénye is egyben a Nemzetiségi- és Sörfesztivál. Az idei rendezvény megvalósításához a LEADER-program adta lehetőséget is kihasználták, az önkormányzat 250 ezer forintos támogatásban részesült.

Ugyanilyen forrás segítette a vérteskozmai falunap megvalósulását is: a július 7-ei programot Modrián József hegedűművész színvonalas előadása nyitotta meg, majd a főtéren kihelyezett padokon közösen fogyasztották el a vendégek a bográcsban elkészített vacsorát. A nemzetiségi kultúra szintén helyet kapott a programban, a Saarer Tanzgruppe lépett fel hagyományos sváb táncokat bemutatva.

Forrás: Gerence-Marcal-Rába és Somló Környéke Vidékfejlesztési Egyesület, Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Közösség, Veszprém megyei Napló

Cikk megosztása