A Pest megyei Kismaroson július 8-án átadták a község új Integrált Közösségi és Szolgáltató Terét (IKSZT), amely már a második ilyen intézmény a Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület területén.

„Ez az épület, a »Pierer–ház« régen is a falu közösségét szolgálta, hiszen apáink, nagyapáink ide tértek be egy frissítő kismarosi borból készült spricceltre, itt ultiztak az udvaron vagy lengőteke-bajnokságot tartottak, de ide jártunk szódáért, és itt ettük gyermekkorunkban 50 fillérért a fagyit” – mondta megnyitójában Poldauf Gábor polgármester. Az épület később évekig üresen állt, és bár egy egyesület megpróbálta működtetni, ez egyre nehezebben ment, ráadásul a ház állaga is leromlott az idők során. Végül az önkormányzat vette át az épületet, amelyet az IKSZT-támogatás adta lehetőség kihasználásával újított fel, visszaadva a háznak régi, közösséget szolgáló funkcióját.

Halmi Tibor György, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal helyi kirendeltségének vezetője ünnepi köszöntőjében külön gratulált a településnek ahhoz, hogy kifizetési kérelmeikkel minden levonás és probléma nélkül tudták az elnyert forrást lehívni. Véleménye szerint nagyon jó helyre ment a támogatás, amely azt a célt fogja szolgálni, amire azt szánták.

A köszöntőket követően a polgármester a testvérváros Wallhausen polgárőreinek – tűzoltóinak kitüntetését vehette át, majd fúvószenekari produkcióval köszöntötték a nagyérdeműt, a megnyitón pedig a Marus táncegyüttes és a Nachtigal Kórus is fellépett.

Forrás: Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület

Cikk megosztása