A Baktakéki Görög Katolikus Egyházközség 2009 decemberében pályázatot nyújtott be az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap és a magyar állam társfinaszírozásában a baktakéki és az alsógagyi templom felújítására. Ezzel egy időben az alsógagyi önkormányzat képviseletében Takács László polgármester szintén pályázatot nyújtott be a ravatalozó és a templom előtti két buszmegálló felújítására. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal ezeket mind támogatásra jogosultnak ítélte: a baktakéki beruházáshoz közel tízmillió forintot, az alsógagyi templom felújításához több mint kétmillió forintot biztosított, míg az önkormányzat 5,6 millió forint támogatáshoz jutott. A felújított építményeket idén május 17-én Baktakéken, míg 2012. május 28-án Alsógagyon szentelte meg Orosz Atanáz miskolci püspök-exarcha. „Fiatal papként nagy örömmel töltött el, hogy ilyen projektek részese lehettem és láthattam, ahogyan az abaúji régió két települése napról napra szebbé válik és az itt élő emberek szívét és a lelkét öröm tölti el” – fejtette ki az eseménnyel kapcsolatban Szepesi Szilárd baktakéki paróchus. „Kívánom, hogy minél több fiatal papnak legyen része ilyen sikeres projektek megvalósításában és láthassák, ahogyan a rájuk bízott település megszépül és a templomuk a falu ékszerdobozává válik”.

Befejeződött a pátyodi görög és római katolikus templom felújítása is. A magyar-román határ közelében fekvő, 660 lelkes község templomait szintén uniós támogatás és hazai források segítségével újíthatták fel az egyházközségek. A pátyodi római és a görög katolikus templom felújítására több mint 13, illetve 15 millió forintot fordítottak. A rekonstrukció során elvégezték az épületek külső vakolását és festését, a nyílászárók cseréjét, illetve rendezték és díszburkolattal látták el környezetüket. A templomokat ünnepélyes szentmise során Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Egyházmegye megyés püspöke, valamint Bosák Nándor, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöke szentelte fel és adta át a híveknek.

Olaszliszkán viszont egy teljesen új templomnak örülhettek a görög katolikus hívek. A több mint 10 éve megkezdett munkálatok végével Orosz Atanáz szentelte fel a község új templomát és harangját. A hívek adományából épült templom Keresztelő Szent János ereklyéjét is őrzi, így kiemelt helyre is került az egyház és a hívek szemében.

Forrás: Zempléni Tájak Vidékfejlesztési Egyesület, Szatmár Leader Közhasznú Egyesület, Abaúj LEADER Egyesület, Szepesi Szilárd, szon.hu, Zemplén TV

Cikk megosztása