Vasárnap átadták a balástyai közparkot. A több mint 15 millió forintos beruházás során a sportcsarnok, az általános iskola alsó tagozatos épülete, illetve a könyvtár előtti területen 84 négyzetméternyi új járdát raktak le, halastavat alakítottak ki híddal, valamint padokat helyeztek ki, és a térvilágítást is felújították. A füves, virágos park a falu új közösségi találkozóhelye lett, amelyet azonnal birtokba is vettek a helyiek.

Megújult Baja történelmi városközpontja is közel 900 millió forintos támogatással. A munkálatok két ütemben zajlottak. 2010 májusában indult és 2011 szeptemberében be is fejezték a Csermák tér – helyközi autóbusz-pályaudvar – rekonstrukcióját. Ennek köszönhetően ma igényesen kialakított buszbeállók várják az utazókat.

2011 novemberében elkészült a belváros mélyépítési munkafázisa. Az érintett utcákat és tereket munkagépek vették birtokba: felvonultak a városi közműszolgáltatók, és hosszas, nehézségektől sem mentes időszak után teljes közműfelújítást hajtottak végre. Gyönyörű új külsőt kapott a Türr István Múzeum és az OTP épülete. 2011 decemberében megindult a forgalom a Bartók Béla utcában, és a projektben érintett – emiatt átalakított – két útkereszteződésben.

Idén tavasszal már látványos munkák helyszíne volt a belváros. Új homlokzatot kapott néhány épület, kiskereskedelmi- és vendéglátóipari egység a Szentháromság téren és a sétálóutcában. Mivel az épületek műemléki védelem alatt állnak, felújításuk természetesen ennek megfelelően történt.

Kialakult a Tóth Kálmán tér és a Szent Imre tér végső arculata: helyükre kerültek a térkövek, új térbútorzat várja a belvárosban sétálókat. Gyönyörű növényzettel övezve elkészült a lépcsőzetes csobogó és a hozzá tartozó medence.

Június közepén tartották a fonyódi kilátó névadó ünnepségét. Az építmény 2011-ben Európai Uniós forrásból valósult meg. A város képviselő-testületének döntése alapján Széplátónak nevezték el a kilátót. A 231 méter magas Várhegy csúcsán épült látványosság legfelső szintje 14 méterrel emelkedik a terepszint fölé. A kilátó akadálymentesített, így a fogyatékkal élők is gyönyörködhetnek a csodálatos panorámában. Kedvező időjárási körülmények között Keszthelytől Balatonkeneséig el lehet látni. Az egyetlen olyan létesítmény, amelyből teljes hosszában belátható a Balaton. Az átadó ünnepségen Szabó Sándor tárogató művész, Horváth Béla és cigányzenekara, valamint a Fonyódi Tűzoltózenekar lépett fel. Az ünnepélyen Neumajer Zoltán plébános Fonyód város zászlaját is megáldotta.

Forrás: Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület, baja.hu, Felső-Bácska Vidékfejlesztési Nonprofit Kft., Balatongyöngye Vidékfejlesztési Egyesület

Cikk megosztása