Pályázati támogatás segítségével alakítottak ki német nemzetiségi tájházat a Komárom-Esztergom megyei Tarjánban. A község önkormányzata több mint 15 millió forintot nyert a Nemzeti Vidékstratégia Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap által társfinanszírozott intézkedéséből.

Az önkormányzat 2008-ban vásárolta meg a tornácos, magastetős, partfalas, nagyjából 150 éves sváb parasztházat. A korhű sváb parasztház a faluközpontban van, így valóban megfelel a helyi és hagyományok ápolására. A külső-belső felújítás célja egyrészt az épület kulturális, néprajzi értékének megóvása volt, másrészt a német ajkú kisebbség identitásának megőrzése, ezért az eredetivel egyező, vagy azzal egyenértékű anyagokat használtak fel. A nyílászárók – a nem látszó épületrészek kivételével – fából készülnek, az eredetivel megegyező formájú, de hőszigetelt kivitelben. A tetőt lebontották, és égetett cserépborítással látták el. A háló- és tisztaszoba kiállítóterem, illetve közösségi tér lett. A konyha és a nyári konyha megmaradt, de kerámiapadlózatot kapott, és egy mosdót is kialakítottak az épület egy tárolóhelyiségében. A környezet védelmének és a fenntartási költségek csökkentése érdekében energiatakarékos világítást és programozható villanyfűtést kapott a tájház. Egy korabeli kovácsműhelyt és kocsiszínt is kialakítottak, ahol a hagyományos mesterségeket mutathatják be.

Az épületet 2012. május 26-án, a német nemzetiségi lakosság betelepítésének 275. évfordulóján adták át, az ünnepség után pedig hagyományos sváb lagzit (Schwäbische Hochzeit) tartottak.

Vértessomlón 2009-ben nyújtottak be pályázatot tájház kialakítására, amellyel végül csaknem 16 millió forintot nyertek. A beruházásra kiszemelt épülettel volt munka, mivel akkori állapotában nem volt látogatható. A homlokzatot a jelenlegi vakolat leverése után újra vakolták, a fafelületeket kimázolták, a gazzal teljesen benőtt udvart rendezték. Az épület a talajnedvesség ellen szigetelést kapott, a födémszerkezetek javítása, pótlása, hőszigetelése pedig ugyanúgy megtörtént, mint a fa nyílászárók cseréje. Az utcai kerítés és kapu egységes kialakítást kapott, és az elektromos, valamint vízellátást is megoldották. A tájházban két szoba és egy konyha található, a helységeket megtöltötte a helyiek gyűjteménye.

Az ünnepélyes megnyitón Hartdégen József polgármester köszöntője után Czunyiné Bertalan Judit kormánymegbízott méltatta a vértessomlóiak hagyományápolását, amelyet követendő példaként említett a kicsit számára is. Ezt követte a helyi népdalkör, az általános iskolások ünnepi műsora, majd Bedy Sándor plébános osztott áldást a megújult épületre. A nemzeti színű szalagot Czunyiné Bertalan Judit, Hartdégen József és Krüpl Etelka, a Vértessomló Közművelődéséért Egyesület elnöke vágta át.

Forrás: Vértes-Gerecse Közösség

Cikk megosztása