A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) és a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) kilenc fővel vett részt Romániában a 2012. június 20-23. között megrendezett szakmai tanulmányúton, amelynek középpontjában a vidéki ifjúsági munka állt. A fogadó partner a Nyárádmente LEADER Egyesület volt, amely 2010-ben alakult meg a teljes Nyárádmentét lefedő önkormányzati, egyesületi és a magánszektor bevonásával. Antal Zoltán munkaszervezet vezető elmondta, hogy Románia a LEADER-ben a többi országhoz képest jelentős lemaradásban van, amelyet igyekeznek behozni, hiszen a támogatásokat 2013. december végéig el kell költeni. A térségre jellemző, hogy a vállalkozásfejlesztés nehezen megy, bizalmatlanok az emberek és nem szívesen nyitnak a pályázatok felé, főleg azért sem, mert utófinanszírozásról van szó.
A résztvevők megtudhatták, hogy a civil szféra eddig nem volt túl eredményes, azonban vannak már jó kezdeményezések. Benő Barna, a Bekecs Táncegyesület elnöke elmondta, hogy környékbeli fiatalokkal 2009-ben sikerült megalapítani civil szervezetüket, amely ma már 18 csoportjával közel 600 gyermeket nevel a néptánc és a hagyományok szeretetére. Tevékenységük folyamatosan felfelé ível, amit az elnyert pályázatok is elősegítenek.
A program részeként Magyari Péter fiatal gazdálkodó, fakanál- és vágódeszka készítő is megmutatta telephelyét Nyárádremetén. Az üzemben a munka javát kézzel végzik, az elkészült termékeket pedig elsősorban Németországban és Dániában értékesítik. A jövőbeni tervek között szerepel, hogy a hulladékként keletkezett fűrészporból égetéssel elektromos áramot állítsanak elő, amivel a teljes telep áramszükségletét el tudják látni. A hárommillió eurós beruházás szintén pályázati pénz segítségével fog megvalósulni.
Vármezőn a pisztrángot nem csak megtekinthették, hanem meg is kóstolhatták a résztvevők. A Lokodi család mintegy 35 tavában szaporítja őshonos szivárványos pisztrángját, amelyet kizárólag élő súlyban értékesít, valamint a szintén saját tulajdonú étteremben szolgál fel.
A pálinkafőzés rejtelmeibe Csipán Csaba tartott bevezetést, aki 2003-ban indította vállalkozását a hagyományokra építve. Főzője fatüzeléses, amelyhez a térségben egyedüliként minden működési engedéllyel rendelkezik, 12 féle pálinkája bárhol értékesíthető.
A programok között szerepelt a mikházi kolostortemplom, a Csűrszínház, a vármezei nomád kemping megtekintése és a jobbágytelki szalmafonás rejtelmeinek elsajátítása is.
A Fiatalok Vidéken sorozat negyedik, szlovéniai állomásán, 2012. július 5-8. között az MNVH és az AGRYA képviselői „Szakmai találkozó és képzés – a kettős szervezeti modell működése a Szlovén Falusi Fiatalok Szövetségénél” elnevezésű képzésen vehetnek részt.

Forrás: NAKVI

Cikk megosztása