Ercsi omlás- és csúszásveszélyes partfalszakaszának megerősítésére még 2009-ben nyújtott be pályázatot a Fejér megyei település önkormányzata, a munkálatokat pedig végül júniusban fejezték be.

A beruházás már igencsak időszerű volt: amint azt Szabó Tamás polgármester elmondta, hogy dokumentáltan 1938-ban volt az első partfalomlás. A nyolcvanas években is voltak csúszások, majd 1996-ban volt komolyabb talajmozgás, azután 1999-ben egy még nagyobb. Azt követően a vis maior keretből, saját forrásból mintegy 500 millió forintot fordítottak a part megerősítésére.

Most 344 millió forintból, zömmel pályázati támogatásból 140 méteren folytatták a part állékonyságának javítását. Kővel megrakott acélkasokat tettek a meder szélére, a felső réteget 16 darab 60 centiméter átmérőjű, 16 méter hosszú cölöppel rögzítették a szilárdabb talajhoz, a talajvíz elvezetésére pedig csápos kutakat építettek ki. A fenti utakat úgy alakították ki, hogy azok egyben a csapadékvíz elvezetését is megoldják.

Az ünnepségen jelenlévő Dorkota Lajos kormánymegbízott hangsúlyozta, hogy dunaújvárosiként tudja, milyen gondot okozhat a partomlás. Hangsúlyozta, hogy minden parterősítést célzó törekvést támogatnak, hiszen emberi sorsokról, vagyonokról van szó. A helyszínen három fát ültettek el, amiben részt vett Dorkota Lajos, Szabó Tamás, a kivitelezés irányítói, valamint Tessely Zoltán és Horváth András országgyűlési képviselők. A Duna partjáig egy söröshordót is elgurítottak, ahol csapra ütötték.

Forrás: Völgy Vidék Közösség, Fejér Megyei Hírlap

Cikk megosztása