„Ez az igazi magyar bor, mert ez az igazi magyar ember” – írta Márai Sándor Magyar borok című művében Somló nedűiről és lakóiról. Ezeket az értékeket, a tanúhegy vulkanikus talaján nevelt szőlőből nyert kiváló, egyedi bort és a helyiek vendégszeretetét, hagyományait ajánlja a Somló Hangja fesztivál július 19-22. között – és természetesen zenét minden mennyiségben. A dobai Erdődy-kastély ősparkjában főként autentikus népdalokat és azokon alapuló világzenét lehet majd hallani, de a zenei palettát jazzene is színesíti a „jó zene és a szép borok fesztiválján”.

A rendezvény célja a Somló környékének bemutatása mellett „visszaplántálni a hagyományos kultúrát abba a közegbe, amelyből felszippantotta a városi társadalom” – mondta az esemény főszervezője, Kovács Norbert. Ennek érdekében az olyan fellépők mellett, mint a Muzsikás együttes, Lajkó Félix és zenekara vagy Ferenczi György és a Rackajam, néptáncbemutatókat is tartanak. A fellépők között azonban határainkon túli, így Erdélyből, Szlovéniából, Ausztriából, sőt, Kanadából érkező csoportok is fellépnek.

Emellett a régióban előállított, saját készítésű termékeket is lehet vásárolni, a helyi piac azonban interaktív programokat nyújtva egyfajta „belső kis köztársaságként” működik majd. A környék termékeiből természetesen a somlói bor sem hiányozhat, amelyek kiállításán és vásárán a térségi termelők mellett egy-két vendégborász is bemutatja portékáját.

A fellépők teljes névsora és további információk a www.somlohangja.com cím alatt találhatóak. Az esemény megvalósítását az Európai Unió által társ-finanszírozott Nemzeti Vidékfejlesztési Program LEADER-támogatása is segíti.

Forrás: NAKVI

Cikk megosztása