Tizenkilencedik alkalommal rendezték meg a népművészeti vásárral, kiállítással egybekötött fazekas találkozót Sümegprágán. A hagyományos és méltán népszerű eseményt immár másodszor tartották a tavalyelőtt megújított sümegprágai sportcentrum parkjában, idén azonban nem szedtek belépőt, mivel az önkormányzat pályázati támogatást nyert a rendezéshez. Az eseményen Lasztovicza Jenő, a megyei közgyűlés elnöke köszöntötte a fazekasokat, árusokat és a megjelent érdeklődőket, majd Csőbör Károly polgármester nyitotta meg a találkozót.

Szép számmal érkeztek kézművesek a Veszprém megyei községbe, összesen 24 fazekas portékáit lehetett mustrálni. Kínálatuk megismerése mellett lehetőség nyílt korongozásra, sétakocsikázásra, pónilovaglásra, bográcsozásra, de a legkisebbek örömére volt kézműves játszóház és állatsimogató is. A rendezvénysátorban kulturális műsor, a színpadon a sümegi ifjúsági és néptánccsoport, a helyi Huncut szemek tánccsoport, az Ajka-Padragkúti Táncegyüttes, a Zagyva Banda és végül a Szalonna Banda szórakoztatta a közönséget.

Kecskeméten a X. Országos Népi Mesterségek Művészete pályázatra érkezett alkotásokból nyílt kiállítás, amelyen a sümegi kistérséget két alkotó is képviselhette. Itt ugyanakkor épp a hagyományos népi iparművészeti ágakon, így többek között a fazekasságon kívül rekedt vagy kevéssé művelt kézműves- és háziipari tevékenységek hagyományainak és technológiáinak megőrzésére, megújítására, továbbfejlesztésére beadott pályaműveket lehetett megtekinteni.

A kiállított tárgyak között a csabrendeki Csík Tamás tüzikovács ökörfejes bográcsállványa, valamint Bardon Réka csuhéval bekötött kicsiny székei és patkolt tojásai is – előbbi alkotó munkájáért nagydíjban is részesült.

Forrás: Éltető Balaton-felvidékért Egyesület, napló-online.hu, sumegvarbirtok.hu

Cikk megosztása