A barkók egy, a palócságon belül elzárt népcsoport, amelynek tárgyi és szellemi hagyománya már a helyiek körében is szinte feledésbe merült. Ezt a kihalóban lévő kulturális örökséget igyekszik feltérképezni és napjainkban is élővé tenni az a projekt, amelyet helyi fiatalok indítottak.

A KREATIVY Nonprofit Kft. által a Fiatalok Lendületben Program Ifjúsági Kezdeményezések alprogramján belül szervezett rendezvénysorozata 2012. május 31-én érkezett el utolsó állomásához. A záró rendezvényen egy egyéves munka eredményét mutatták be a projektben résztvevők.

Az Európai Unió támogatásával, szakértők segítségével megvalósuló kezdeményezésnek köszönhetően a barkó motívumok a mai modern stílusban jelennek meg. A projekt során a barkó tárgyi kultúrára építve különböző technikákkal készültek alkotások, így például selyemsálak, hagyományos gyógynövény szappanok. Ruházati kiegészítő kellékeket, mint barkó mintás kitűzőt, táska ékszereket, vert csipkéből alkotott fülbevalókat, nyakláncokat, gyűrűket is készítettek, valamint egy helyi fazekas által készített használati- és ajándéktárgyakat is kiállítottak.

Az ifjúság számára a mesterek játszóházak és foglalkozások során adták át tudásukat a régi kézműves mesterségekről, a „barkóság tudora”, Sági Tibor pedig nyilvános előadáson ismertette a barkó népcsoport hagyományait a térségben élőkkel. A projekthez szívesen csatlakoztak azok az olasz fiatalok, akik a Leonardo da Vinci Élethosszig Tartó Tanulás programmal töltöttek el három hónapot az észak-borsodi térségben. Az egyik olasz grafikus fiatal ruházatra tervezett motívumokat modern stílusban a különböző barkó minták alapján, amelyek hétköznapi utcai viseletként, például pólókra nyomva is megállják helyüket.

A projekt foglalkozásairól, előadásairól felvételek készültek, amelyekből egy kisfilmet állítottak össze. A filmben a térség alkotóit ismerhetjük meg munka közben, amelyet a záró rendezvényen mutattak be a nagy közönség számára. Emellett az eseményen a közönség egy kiállításon is megismerhette az alkotók munkáját, valamint az egyes termékek elkészítésének folyamatából is ízelítőt kaphattak a résztvevők a mesterek beszámolóiból. Helyi termékeket is lehetett kóstolhattak a látogatók, a térség olyan specialitásait ismerhették meg, mint a kecskesajt, a molnárkalács, különleges pékáruk.

A programsorozat záró rendezvényével azonban nem ért véget a barkó projekt, a helyiek ugyanis tovább kívánják ápolni a barkó hagyományokat és terjeszteni a térségben élők körében.

Forrás: Észak-Borsodi LEADER Unió Helyi Közösség Egyesület

Cikk megosztása