Magyarország talán legnagyobb mező- és erdőgazdasági szakképzési programja folyik a 650 lelkes Nógrád megyei Herencsényben. Az ország történetében gyakorlatilag először adhat otthont egy falu egy ilyen nagy volumenű képzésnek. A község olyan mező- és erdőgazdálkodási szakképzésben jeleskedő városokat előzött meg, mint Karcag, Győr, Sopron, Kaposvár, Szeged vagy Debrecen.
A program indulását kétévnyi szervezőmunka előzte meg: sok-sok tárgyalás, több ezer kilométernyi utazás, valamint átgondolt marketing. Az utóbbi révén több mint százezer ember szerezhetett tudomást a programról. A képzésre fordított közel 110 millió forintból több mint 1000 OKJ-s bizonyítvány talál gazdára. A pályázat a Nemzeti Vidékstratégia részeként valósul meg, és teljes egészében az Európai Unió Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapja finanszírozta. A program jelentősen javítja a megye lakosságának szakképzettségi szintjét, de szinte az egész országból érkeznek tanulók. A program egyetemi minősítésű oktatókkal folyik, modern géptelepeken és professzionális méhészetben készülhetnek a vizsgára a tanulók.
Igen gazdag a képzések kínálata: többek között fakiterkelést, méhészetet és különféle gépek kezelését (pl. motorfűrész, mezőgazdasági erő- és munkagép, rakodógép, önjáró betakarítógép) lehetett elsajátítani. A januárban indult program már nagyjából kétharmad részt megvalósult. A kiírás szerint az oktatás ingyenes: a szakképzésben résztvevőknek ugyan be kell fizetni a képzés költségét, ám a tanfolyam elvégzése után visszaigényelhetik az összeget. Mivel a képzésre jelentkezők jó része nem tudta volna előre befizetni a tandíjat, az egyik legjelentősebb nemzetközi oktató céget sikerült a szervezőnek meggyőznie, hogy kamatmentesen finanszírozza előre a képzésben résztvevők oktatási költségét.
A térség lakói számára óriási lehetőség nyílt, hiszen az új szakmák segítségével könnyebben tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon. Sok pályázati kiírásnak a szakirányú végzettség az egyik fő kritériuma, így a képesítés birtokában ezeken is részt lehet venni. A megszerzett tudás új gazdaságok létrehozásában, a feketemunka kifehérítésében is fontos szerepet játszik. A program révén néhány hónap alatt közel tíz vállalkozás kezdte el a működését a térségben, és több mint száz embernek sikerült elhelyezkednie. Az igényre jellemző, hogy több mint harminc cég kereste fel a szervezőt a jövőbeli szakképzések ügyében. Több hazai és külföldi cég lát ebben lehetőséget, és a közeljövőben szeretnének letelepedni a térségben. Vannak, akik cselekedtek is? biokertészetek, állattartók, erdőgazdálkodási vállalkozások jelentek meg. A tanfolyamot elvégzők közül többen vásároltak mező- és erdőgazdasági gépeket, sokan kezdtek méhészkedni, közülük számosan főállásban.
A megfogalmazott igények alapján a mező- és erdőgazdálkodási vállalkozások 350-400 végzős szakmunkásnak adhatnak munkát. A herencsényi képzés – a közmunkaprogram mellett – Nógrád megye legnagyobb munkahelyteremtő bázisává válhat 2012-ben.
„Rátértünk egy új, számunkra eddig megvalósíthatatlannak tűnő útra, és az akarat és a kitartás segítségével ezen bátran haladunk is” – nyilatkozta a szervező Tácsik Bálint. „A program kivitelezése, koordinálása, az emberekkel való napi szoros kapcsolat meghatározó része lett életemnek. Átlagosan napi hat-nyolc órát foglalkozok a témával, jórészt a hétvégéken is, de látva az emberek arcán az önbizalmat, az anyagi biztonságot, a megelégedettséget hiszem, hogy megérte”.

Forrás: Tácsik Bálint

Cikk megosztása