A népi építészet bemutatását tűzte ki célul az a nemzetközi konferencia, amelyet június 8-10. között tartottak Budapesten, Veszprémben és a szentendrei skanzenban. A nagyjából tucatnyi országból érkezett előadó számos szemszögből igyekezett bemutatni a hagyományos építményekben, kultúrában megbúvó értékeket.

A vidék nem csak termelési, de társadalmi és kulturális tér is, három arca pedig összhangban él egymással, mutatott rá V. Németh Zsolt államtitkár. Gasztronómia, kézművesség, népzene és a vidék egyéb arcai ezernyi szállal kapcsolódnak a népi építészethez, egy szerves egész részei. Az építészet feladata, hogy megértse és láthatóvá tegye a hely szellemének üzenetét, jelentéssel ruházza fel a teret, kapaszkodót nyújtva a helyieknek a létezéshez, húzta alá V. Németh Zsolt. Ennek fontosságát a vidékfejlesztőknek is fel kell ismernie, és beépíteni az emberek gondolkodásába, tervezésébe, így ennek támogatására – a népi építészeti szervezetek javaslatára – többletpontokat építettek a pályázati rendszerbe, hogy előnyben részesüljenek ezek a megóvandó építészeti kincsek.

Szintén a népi építészet és a vidékfejlesztés szoros összefüggését hangsúlyozta Mezőszentgyörgyi Dávid, a társ-szervező Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet főigazgatója, hiszen ezek az épületek biztosítanak teret a vidéki életnek, tevékenységeknek. A felhalmozott tudást mindenki tudja hasznosítani, hiszen véleménye szerint olyan gyakorlati tapasztalatokra épül, azt a fajta „józan paraszti eszet” képviseli, amely jellemző az országra, és amelyre napjainkban is nagy szükség van.

A népi építészet közösségi szerepét emelte ki Maácz Miklós. A parasztházak nem csak a skanzenekben mutatnak jól, hanem – akár lakóépületként, akár például Integrált Közösségi és Szolgáltató Térként – tovább szolgálhatják a helyi lakosokat, mutatott rá a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) főosztályvezetője. A szaktárca számára éppen ezért kiemelt jelentőségű feladat a népi építészeti hagyományok fennmaradásának támogatása, a VM e célt szolgáló pályázatai pedig a következő két negyedévben jelennek majd meg.

A különböző területek harmóniáját a konferencia előadásainak témái is tükrözték, ahol a népi építészet történetének, jellegzetességeinek bemutatása mellett annak egyéb, néprajzi, zenei, matematikai vonatkozásai is megfértek. A változatosság nem csak a tematikát, de a földrajzi eloszlást is jellemezte, az indonéziai Sulawesi cölöpös lakóépületeitől az írországi Cork egyszerű sorházaiig nemzetközi kitekintést kaphattak az érdeklődők. Emellett természetesen hazánk mély építészeti kincséből is ízelítőt kaphattak a hallgatók a 11-14. századi alföldi lakóépítményektől a jellegzetes háromosztatú házakon, tanyákon, 18-19. században megjelenő tömbházakon át napjainkig, a Balaton-felvidék jellegzetességeitől a századforduló art noveau-jába emelt erdélyi motívumokig.

Forrás: NAKVI

Cikk megosztása