Kisbíró hirdette ki a piac megnyitását, és hogy az árusok kitették szebbnél szebb portékáikat a Zala megyei Gyenesdiáson. Ennek örömére a helyiek művészeti csoportjai kisebb kulturális seregszemlén adtak ízelítőt tudásukból.

„A friss áru a jövő záloga, hiszen amellett, hogy egészséges, a környék és a Balaton adta lehetőségekre is felhívja a figyelmet. Ez lehet a vidék egyik kitörési pontja” – fogalmazott Gál Lajos polgármester, hozzátéve: a piacon természetesen nem csak helyiek kínálják portékáikat, érkeznek őstermelők, kisvállalkozók a megye több pontjáról és Tapolca térségéből is.

Köztük volt a zalaszentgróti Mármarosi Mária. „Szalmából szinte minden elkészíthető, például táska, ékszer, angyalka, szalvétatartó, hajpánt, fülbevaló, sőt kereszt a korpusszal is. Most vagyok itt először, remélem, a termékek felkeltik a figyelmet. A tapasztalatom egyébként az, hogy igénye lenne az embereknek a szépre, pénze azonban sajnos már kevésbé” – mondta az alkotó, aki édesanyjától tanulta a mesterséget.

A piac a helyi turisztikai egyesület pályázata jóvoltából tavaly nyitotta meg kapuit, s az első év tapasztalatai azt mutatták: a Balaton-környéki emberek s az itt vendégeskedő turisták nagyon szeretik a balatoni halat. A sült keszeg mellett persze élő kopoltyúsokat is kínálnak a piacon, s olyan jó szívvel, szeretettel készített termékeket, amelyek az üzletek kínálatából hiányoznak, hangsúlyozta a nagyközség első embere.

Forrás: Zalai Dombhátaktól a Vulkánok Völgyéig Egyesület, zalaihirlap.hu

Cikk megosztása