A Zala megyei Nagypáliban három éve telepítettek először japán energiafűz-ültetvényt, amelynek tavalyi „termését” a napokban már tüzelőanyagként is kipróbálták. A próbaüzem során bebizonyosodott, hogy a nagy teljesítményű faelgázosító kazánban elégetett fűz magas hőmérsékletet ad, így nagyon gazdaságosan lehet vele fűteni. A 150 kilowatt teljesítményű, saját adagolórendszerrel rendelkező kazánnal az önkormányzat teljes épületrendszerének fűtésé és melegvíz-ellátása biztosított.

A falufelújítási program során egy mintegy 2000 watt teljesítményű, napraforgó formájú napelemtelepet is felszereltek. A nyolc méter átmérőjű, tányéros energiaforrás napfelkeltétől napnyugtáig követi a Nap járását, és külön állítható pozíciókkal igazodik az egyes évszakok fényeihez. A termelt energiát az önkormányzati épületek és az új térvilágítás áramellátására használják fel.

A faluház melletti parkban az ország legkorszerűbb függőleges szélgenerátorát is elhelyezik, amely öt kilowatt villamos energiát fog termelni óránként. A projekthez a temető területén lévő korábbi kábeltévérendszer tornyát telepítették át, az új energiaforrás pedig szintén az épületeknek termel áramot.

Forrás: Göcsej-Hegyhát Leader Egyesület, www.zalatajkiado.hu

Cikk megosztása