Halimbán hosszú évek együttes munkája eredményeként valósulhatott meg a kultúrház udvarának felújítása, amelyet a közelmúltban adtak át. Tóbel János, a Veszprém megyei település polgármestere avatóbeszédében hangsúlyozta az udvar kialakításának fontosságát az Integrált Kulturális és Szolgáltató Tér szintén megújult, műemlék épülete mellett. „A szárazon rakott kőfal az 1700-as éveket idézi, a kerítés harmonizál az épület stílusával. Elkészítése 14 millió forintból, százszázalékos LEADER pályázati támogatással valósult meg, a játszótér pedig rengeteg adakozással, önkéntes munkával” – mondta a település első embere, aki megköszönte a lakosság segítségét. A támogatásban segítséget nyújtó Éltető Balaton-felvidékért Egyesület elnöke, Rédei Zsolt az elmúlt négy év halimbai eredményeit, a megvalósult fejlesztéseket méltatta, amelyekre büszkék lehetnek a helybeliek.

Sajóhídvég önkormányzata csaknem 15 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert egy, az európai uniós előírásoknak megfelelő, modern játszótér létesítésére az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból. Az elnyert támogatásból minőségi eszközöket (pl. rugós játékokat, bástyás tornyot, mérleghintát, homokozót) telepítettek, amelyek alá ütésálló gumiburkolatot helyeztek, a játszóteret pedig kerítéssel vették körbe. A mozgáskorlátozott gyermekek közlekedésének elősegítésére térkővel burkolt belső utat is építettek. Az átadóünnepségen a sajóhídvégi gyermekek zenés-táncos műsorral, rövid versekkel kedveskedtek a megjelenteknek. Takács Győző polgármester beszédét követően Bobkó Gyula református lelkipásztor áldotta meg a létesítményt, majd Balázs János, a Dél-borsodi LEADER Egyesület munkaszervezet-vezetője a nemzeti színű szalag átvágásával jelképesen átadta a játszóteret a helyi fiatalságnak.

A Nemzeti Vidékfejlesztési Program EMVA-támogatásának köszönhetően új játszótér épült Bajon is. A Komárom-Esztergom megyei község önkormányzata több mint 10 millió forintot nyert el a beruházásra. A játszótér építése során elbontották a régi, több mint 40 éves játékokat, tereprendezést végeztek, kert- és parképítési munkálatokat végeztek. Emellett telepítették magukat az új játékokat, így többek között a mászófalat, függeszkedő hidat, mászókás csúszdaházat és görgősjárót.

Forrás: Vértes-Gerecse Közösség, Dél-borsodi LEADER Egyesület, Éltető Balaton-felvidékért Egyesület, www.dble.hu, Napló

Cikk megosztása