Térségi összefogással és a jelenleg érvényben lévő vidékfejlesztési program LEADER támogatásának köszönhetően valósult meg 2012. április 28-án a baji német nemzetiségűek ünnepélye. A szervező Német Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesület és a fellépők annak kívántak emléket állítani, hogy őseiket 267 évvel azelőtt telepítették be a Komárom-Esztergom megyei községbe.

A programban helyi iskolások és óvodások zenés, táncos műsora, valamint környékbeli, vértestolnai, várgesztesi, szomori, környei kultúrcsoportok 15-20 perces előadása is helyet kapott. A rendezvényt bállal zárták a meghívottak, de ezt megelőzően a fellépőket és vendégeket egy vacsorára hívták meg a szervezők, ahol a helyi asszonyok speciális süteményeiből lehetett ízelítőt kapni. A 40-féle sütemény, köztük a hagyományos recept alapján készült kvircedli, mézes puszedli, legényfogó, tejlepény nagy sikert aratott. Sokan álltak sorba az Eszterházy Szőlő és Bortermelő Közösségi Egyesület asztalánál, ahol díjazott borokat kínáltak a termelők. A rendezvény helyszínén a térségben működő csipkeegyesület baji tagjai által készült hagyományos termékeket is bemutattak.

Az ünnepséget előző héten a Szent István Általános Iskolában Német Nemzetiségi Hetet szerveztek, amely során a gyermekek megismerkedhettek a magyarországi németek hagyományaival. A programok között szerepelt a Közösségi házban található nemzetiségi gyűjtemény megtekintése a Német Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesület tagjainak kíséretében, akik élményszerűen, korabeli történeteket mesélve mutatták be a gyermekeknek a kiállítás darabjait, a régi korok emlékét őrző berendezési tárgyakat, szerszámokat, ruhákat, fényképeket, dokumentumokat. Az iskolások a magyarországi németek kézműves és földműves hagyományaival is megismerkedhettek, bepillantást nyerhettek a hagyományos ételek és sütemények készítésének titkaiba, valamint a szőlőtermesztés és borászkodás hagyományos módszereibe is.

Forrás: Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Közösség

Cikk megosztása